22. oktobar 2015.22. okt 2015.
„OKTOBAR - MESEC SOLIDARNOSTI SA STARIMA“ U GERONTOLOŠKOM KLUBU

IZAZOVI TREĆEG DOBA

Povodom „Oktobra - meseca solidarnosti sa starima“ u Gerontološkom klubu prošle srede, 20. oktobra, dr Milena Mijailović, specijalista interne medicine i SUB specijalista reumatolog, održala je predavanje na temu najčešćih bolesti koje se javljaju u reumatologiji. Penzioneri su imali priliku da čuju iz prve ruke i o štetnosti pojedinih lekova na želudac, kao i preporuke za upotrebu onih koji nemaju štetna dejstva na ljudski organizam.
- Pored tableta za bolove, lekova koji jačaju hrskavicu, potrebna je fizikalna terapija. Nijedna od tegoba koja je posledica okoštavanja neće proći bez fizikalne terapije. Odnosno, bez odlaska kod fizijatra i određivanja određenih fizikalnih procedura. Osnovno je da radite vežbe, ujutru i uveče po pola sata biće dovoljno. Vežbe održavaju pokretljivost. Ako ih pravilno radite pokrećete sve svoje tetive, mišiće i zglobove i ne dozvoljavate sebi da „zarđate“. Takođe, potrebna je i jednočasovna šetnja. Hod nas spašava i od osteoporoze. Hodanje je najbolja fizikalna terapija - rekla je između ostalog dr Mijailović.
Kako je ovo bio i Svetski dan osteoporoze akcenat je stavljen na ovu bolest koju izaziva smanjenje kalcijuma u kostima.
- Kost gubi svoju čvrstinu, postaje krtija. Bolest ne daje nikakve simptome, nikakve bolove. Jedino neki pacijenti mogu da se požale na bol u kičmi noću dok duže leže. Tek kad ustanu, malo prohodaju, onda ih prođe. Najčešće su ovom bolešću pogođene žene, a u mnogo manjem procentu muškarci i to oni koji su teško fizički radili, imaju malu težinu. Kod žena je češće zbog gubljenja hormona estrogena u menopauzi. Ako su pored toga i veoma mršave ili su imale neku operaciju ili bolest pa usled toga bile neaktivne, nepokretne, češće su joj izložene. Ono što svaki lekar na osnovu ispitivanja faktora rizika može da uradi, a neće pogrešiti, je da pacijentu preporuči da pije kalcijum ili da uzima veće količine mleka, sira, mlečnih proizvoda, naravno posnih, poput jogurta, kefira, kiselog mleka, mladog sira, sojinog mleka. Naravno tu su i sardine. U jednoj kutiji sardina ima petsto miligrama kalcijuma. Važno je znati da nikada nije kasno za unos kalcijuma. Dnevno treba da se unese 1.000 miligrama, tj. jedan gram. Uspeh je da ostanete na tome na čemu ste. Bitan je i vitamin D koji je potrebno uzimati zimi, dok je leti dovoljno provesti petnaest minuta dnevno na suncu - savet je dr Mijailović.
Jesenji kolorit ručnih radova
Uz stihove o samoći i poruku da su dani ispunjeni izradom predmeta u čijoj je svakoj niti upletena po jedna lepa želja, po neki pozdrav, za sve dobre ljude Natalija Nedić, učiteljica u penziji, otvorila je tradicionalnu izložbu korisnika Gerontološkog centra Šabac u prostorijama Gerontološkog kluba prošle srede, 21. oktobra. Prodajnog karaktera izložba je i ove godine ponudila široki spektar predmeta nastalih veštim rukama žena, ali i muškaraca, koji svoje dane provode na najbolji mogući način. Ljubavlju heklani, pleteni, i drugim tehnikama izrađeni, svedok su njihovog nastojanja da i u „trećem dobu“ doprinose svojim radom društvu u kome žive.
- Naplela sam se svega i svačega. Po ceo dan radim. Svaki dan bez izuzetka. Kada mi ponestane materijala tražim od Mace i Drage jer ne mogu zaludna. Oči me još služe zahvaljujući naočarima. Napunila sam osamdeset tri godine u septembru, rođena sam u Vrelu kod Uba, a bila sam udata u Suvom selu, opština Vladimirci - rekla je Milica Mihailović, koja je korisnica Doma već pune četiri godine.
Ispred Gerontološkog kluba sve učesnike izložbe pozdravila je Vukica Koprivica pročitavši tom prilikom svoju pesmu „Vredne ruke“ napisanu u znak poštovanja prema ljudima koji su uložili veliki trud, rad i zalaganje kako bi i ove godine svi posetioci mogli da vide običaje i tradiciju raznih krajeva naše zemlje.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa