22. oktobar 2015.22. okt 2015.
STARI MLIN, NEKADAŠNjE PRIVREMENO PREBIVALIŠTE JEVREJA IZ „KLADOVSKOG TRANSPORTA“, USKORO NEPOKRETNO KULTURNO DOBRO

SVEDOK KRVAVOG VREMENA

Predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Gradske uprave grada Šapca i vlasnici prošle srede, 21. oktobra, obišli objekat iz 1930. godine gde se prema svedočenju Miodraga Mila Vujića, učesnika Krvavog marša, na jednom zidu nalazi slika koju su naslikali Jevreji
Podignut 1930. godine s prvobitnom namerom da bude vinarija objekat u Ulici Janka Veselinovića 7, poznatiji kao Stari mlin vinarskog trgovca Janka Vukosavljevića, danas je samo nemi svedok nemilih događaj početkom Drugog svetskog rata. Za više od petsto Jevreja iz „Kladovskog transporta“, koji su bili deo izbegličke grupe od preko hiljadu izbeglica iz Austrije, Nemačke i Poljske, na putu ka Palestini Šabac je pružio utočište. Stari mlin tako je postao privremeno prebivalište porodicama i pojedincima sve od 1941. godine kada ih Nemci prebacuju u Jevrejski logor na Savi. Malo njih je uspelo da stigne do Palestine dok su oni manje srećni završili u Krvavom maršu. Muškarci su streljani u Zasavici, a žene i deca, u januaru 1942. posle odlaska po najvećoj zimi na Sajmište u Beogradu, ugušeni u zloglasnim dušegubkama.
Svedok događaja iz 1940. godine Miodrag Mile Vujić, tada četrnaestogodišnjak, prošle srede, prilikom obilaska objekta predstavnika Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo i Gradske uprave grada Šapca, često je dolazio u Stari mlin kako bi se družio sa decom izbeglom pred nacističkim pogromom.
- Sve pamtim. Sećam se Melamedove dece. Bio je šnajder. Drugovali smo kao deca. Nije to lepo ni za podsećanje. Strašna vremena. Potresno. Na zidu je bila slika koju su nacrtali Jevreji. U prvom planu nalazila se pokidana rešetka, dok je u pozadini predstavljena Obećana zemlja. Kada su ih oterali na stratište Nemci su tu sliku 1941. godine prekrečili. Mora da još postoji ispod sloja farbe - tvrdi devedesetogodišnji Mile.
Postojanje pomenute slike je jedan od razloga posete i obilaska Starog mlina koji bi, ako se dokaže njeno postojanje, uskoro mogao postati nepokretno kulturno dobro.
- Namera grada, odnosno inicijativa koja je pokrenuta pre više godina, bila je da se ovaj objekat zaštiti. On je sada u završnoj fazi. Stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda daće završnu reč. Posle toga ostaje poslednji korak, verifikacija u Vladi Republike Srbije, čime će objekat dobiti status nepokretnog kulturnog dobra. Od datuma proglašenja za nepokretno kulturno dobro objekat će imati imati pravno-fizičku zaštitu. Nadam se da će Stari mlin dobiti svoj novi život i neku namenu koja će biti na ponos svih građana Šapca - izjavio je Dejan Živanović iz Odeljenja za društvene delatnosti.
Stari mlin, površine oko 1.500 kvadrata sa podrumom, prizemljem i dva sprata, poslednji put je rekonstruisan 1964. godine. Koristilo ga je Trgovinsko preduzeće „NAMA“ kao skladište tekstila. Danas ruiniran i zapušten bleda je slika nekadašnjeg namenskog objekta.
Prema nezvaničnim informacijama predstavnici Reubličkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo nisu pronašli sliku koju su iza sebe ostavili Jevreji logoraši. Prostor na kojem postoje indicije da se nalazilo delo u nekoliko navrata je pregrađivan tako da je utvrđeno postojanje novih prostorija. Smatra se da je nabačen bar još jedan sloj maltera što zahteva komplikovaniji postupak otkrivanja slike.

O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa