22. oktobar 2015.22. okt 2015.
OBJAVLjENO DRUGO IZDANjE „RATNOG ALBUMA“ IVANA GLIŠIĆA

PONOVO NA SVETLOSTI DANA

Zahvaljujući srpskoj dijaspori iz Amerike, odnosno Mačvaninu Mirjanu Bjedovu Rajnoviću, nedavno je iz štampe izašlo drugo samizdat izdanje zbirke pesama „Ratni album“ Ivana Glišića, šabačkog pesnika.
Svojevrsni dokument u stihovima, svedok vremena koje se ne sme zaboraviti, pripoveda o strašnim zločinima koji su okupatori, od 1804. pa do 1944. godine, počinili uglavnom u Šapcu i okolini. Mesta, imena junaka sa podacima gde su i nad kim su zločini izvršeni nisu plod pesnikove mašte već deo otrgnut iz istorijskih dokumenata koji su nepobitni dokaz krvavih ratnih vremena.
Sastavljena iz nekoliko ciklusa ova nesvakidašnja zbirka u prvom donosi priču o ratu kao zlu koje je u suprotnosti sa biblijskim „ljubi bližnjeg svog“. Na minijature iz ovog ciklusa, jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora klasične muzike, Slobodan Atanacković, komponovao je muziku za sopran i klavir, nazvavši ih „In canto a due“, a izvela ju je Radmila Smiljanić. Pesma „Baš čelik“ bila je na repertoaru istoimenog šabačkog rnr benda iz šezdesetih. U drugi ciklus, „Beleg zavičaja“, Glišić je uvrstio svoje pohvalne pesme, ode, Mačvi, Ceru, Drini, Savi. Treći ciklus donosi stihove koji opisuju zločine okupatora razvrstane po periodima i to od 1804. do 1914., od 1914. do 1918., i od 1941. do 1944. godine.
Posvećena senima profesora Ljubiše Savića, koji je na mnogim književnim susretima, kazivao pesme „Mučilište u šabačkoj Sabornoj crkvi“, „Raspeće dvanaestogodišnjeg Veselina Stojkovića iz Lipolista“, „Pokolj đaka na utrini seoskoj u Rumskoj“, „Krvavi marš Šapčana na putu za Jarak“, „Ciganski oproštaj međ žicama logora u Benskoj bari“ mameći suze prisutnih, Glišićeva knjiga nesumnjivo otrže od zaborava ljude i događaje iz vremena zla, mržnje i zločina.
Prvo izdanje privuklo je veliku pažnju ne samo književne javnosti već i muzičke tako da je Budimir Gajić komponovao muziku za pesmu „Mačvanski partizanski odred“ koja je horski izvedena na Bubanji gde je odred osnovan. O zbirci je pisao i Vitomir Vita Bujišić, novinar i književnik, u svojoj priči „Pedeset godina mature“. Sve se desilo posle maturske prozivke u Šabačkoj gimnaziji. Tokom obilaska grada na jednom punktu Vitomir Bujišić kupio je za deset dinara, s pečatom „rashodovano“, prvo izdanje ove Glišićeve knjige iz 1981. godine. Uz Glišićevu pesmu „Petokraka“, koja govori o urezivanju petokrake na čelo šesnaestogodišnjeg krojačkog šegrta Slave Kovića iz Bogatića, Vitomir s tugom završava pripovedanje na čijem kraju stoji nepobitna činjenica o ukradenoj bisti ovog dečaka iz parka kod šabačke „Sokolane“ sa kojom je odnet i jedan deo istorije.
ORDEN
belog lava prvog stepena i ratnog krsta s palmom,
čehoslovačko i francusko odlikovanje Šapcu
za herojsko držanje u Prvom svetskom ratu
Nekada davno, negde daleko
čudan grad je video neko.
Iz pepela svog se rađa i diže,
priča o njemu do careva stiže.
Krenuli s vojskom da ga traže
postoji li zbilja il priča laže.
Kako se koja zidina zbriše
ne pusti klicu nikad više.
Grdne li muke, golema jada
kada su došli do Šapca grada.
Dok ga teški okov steže
prkos se pesma nebom razleže.
Možeš mu danas koren seći,
Sutradan raste lepši i veći
Jedni ga mrze, drugi se dive
bolje da s njim u miru žive.
Čuje li Šabac njihove trube
u boj će opet - oni rat gube.
Ivan Glišić
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa