22. oktobar 2015.22. okt 2015.
FOND „ŠKOLARAC“ U POLjOPRIVREDNOJ ŠKOLI USPEŠNO RADI VEĆ PET GODINA

SOLIDARNOST NA DELU

Zahvaljujući aktivnostima profesora i đaka, iz Fonda „Školarac“ se obezbeđuje pomoć materijalno ugroženim učenicima
Fond „Školarac“, jedinstven projekat humanitarne pomoći namenjen socijalno ugroženim učenicima, uspešno radi od 2010. godine. Potrebu da pomognu onima kojima je pomoć neophodna, prepoznali su zaposleni i učenici Srednje poljoprivredne škole.
- Primarni način finansiranja fonda je doborovoljno odricanje zaposlenih od dela zarada. Osim toga, đaci kroz akcije koje sprovodimo za Novu godinu i Dan zaljubljenih, kao i prodajom školskih novina, doprinose prikupljanju sredstava, objašnjava nastavnica srpskog jezika Dragica Stanković.
Priče učenika koji su tokom prethodnih pet godna dobili pomoć fonda, ostavile su jak utisak, podsećajući na ekstremno teško vreme u kom živimo.
- Razredni starešina je 2010. godine primetio da jedan đak stalno kasni na nastavu. Pošto dete nije želelo da otkrije zbog čega se to dešava, drugi učenici su razrednom rekli pravi razlog. Dete se, zbog nemaštine, vozilo autobusom do škole bez karte, te su ga kondukteri i kontrolori često izbacivali iz autobusa. Mi smo odmah reagovali i našem đaku obezbedili redovne mesečne karte za prevoz, dodaje naša sagovornica.
O problemima sa kojima se susreću zbog teškog ekonomskog stanja, mladi nerado govore. Ipak, njihovi školski drugovi, uz podršku profesora, prepoznaju problem i trude se da pomognu.
- Najčešće mi obavestimo razrednog starešinu ili nekog od profesora kada vidimo da je nekom učeniku potrebna pomoć. Znamo da je našim drugarima neprijatno, ali loše materijalno stanje se najčešće primeti. Trudimo se da im pomognemo koliko god možemo. Zahvalni su svima zbog toga, a mi se obavežemo da za dodelu pomoći znaju samo oni koji su uključeni u taj proces, kažu učenici Ana Dimitrić i Ognjen Ilić.
Zadovoljstvo onih koji pomažu, i onih kojima je pomoć pružena, nešto je što se ne može izmeriti.
- Humanost, i uverenje da ste nekom pomogli, čini da se i mi osećamo bolje, navodi učenica Katarina Ivanović.
Zbog interesovanja pojedinaca koji žele da pomognu rad fonda, sredstava bi verovatno bilo i više. Po starom, lošem običaju, isprečio se birokratski problem zbog kog „Školarac“ ne može da ima poseban račun na koji se uplaćuje humanitarna pomoć, te altruistima iz Srednje poljoprivredne škole ostaje da se snalaze kao i do sada.
Iz Fonda „Školarac“ finansiraju se mesečne autobuske karte, užina, kao i nabavka obuće i odeće za socijalno ugrožene učenike. Često se iz ovog fonda plati i matursko veče, ili obezbedi deo novca za ekskurziju, a nažalost je bilo i slučajeva da su dodeljivana sredstva za lečenje đaka.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa