22. oktobar 2015.22. okt 2015.
PROTEKLE SUBOTE POČELA SA RADOM „NTC ŠKOLICA“ U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE

UČENjE UČENjA

Dato obećanje na tribini o NTC sistemu učenja dr Ranka Rajovića, realizovanoj pre mesec dana u Šabačkom pozorištu, Društvo učitelja Šabac i Centar za stručno usavršavanje održalo je prošle subote kad je počela sa radom „NTC školica“.
- Ova školica je nešto što je naišlo na dobar odziv kod roditelja, učenika, nastavnika i učitelja u osnovnim školama. „NTC školica“ će trajati dva meseca. Planirani završetak je tokom decembra. Nadamo se da će negde oko dvadeset pet do trideset učenika proći ovaj sistem učenja i da će roditelji biti upoznati na pravi način kakav je to sistem učenja i koliko će to doprineti boljem učenju njihove dece. Za sada je ovo besplatna školica. U zavisnosti od interesovanja učenika, a pokazalo se da je veliko, mi ćemo verovatno krenuti i sa njenom komercijalnom realizacijom tokom cele godine - rekao je mr Goran Stojićević, direktor Centra za stručno usavršavanje.
NTC sistem učenja, po rečima učiteljice OŠ „Vuk Karadžić“ Tatjane Čolić, utiče na podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti, sprečava poremećaj koncentracije i pažnje, razvija koordinaciju pokreta i motorike, brzinu razmišljanja i zaključivanja, povećava broj neuronskih veza u mozgu i koristan je za detekciju darovitih učenika.
- Sve to se radi tokom Školice koja traje osam nedelja u dvočasu, dva časa po četrdeset pet minuta, kroz razne vežbe i aktivnosti kao što su crtanje, mapa učenja, linearno učenje pesmica, razvijanje pamćenja putem asocijacija, itd. NTC sistem učenja je učenje učenja. Ovo je nešto što pomaže deci da nauče da uče, da ne pamte neke informacije napamet koje će brzo da se zaborave. Kada neku informaciju dete prebaci u asocijaciju ono trajno pamti. Ako je samo napravilo asocijaciju za nešto ono će prosto kao mali film u glavi stvoriti i ostaje trajno u pamćenju. Naša glavna misija u ovoj školici je da naučimo decu da razmišljaju asocijativno - istakla je učiteljica Tatjana.
Već na prvom času deca su se susrela sa „Skrivenim rečima u rečenici“ što predstavlja osnovu ovog učenja, a koje uz puno zagonetki, predmeta, odgonetki, raznoraznih igrica privuku pažnju, a samim tim učenje učine lakšim.
- Dete na času veći deo pesmice ili gradiva nauči putem asocijacija uz pomoć crteža. Ti crteži ostaju trajno u glavi. Zapamte se zauvek. Kasnije se povezuje sa narednim gradivom. Deca rado prihvataju ovaj način učenja jer im se to čini da je igra. Zanimljivo je crtati, govoriti svoju asocijaciju, pričati drugarima o njoj. Cilj nam je da oni razmišljaju, da im znanje bude funkcija. Ono što nauče ostaje im kao osnova za sledeće gradivo. Sve to se pamti, povezuje. Ono što je naučeno prethodne godine vrlo lako se obnovi. Ostalo je zapamćeno i samo se nadograđuje ovo novo - naglasila je Milena Dragojević, učiteljica u OŠ „Vuk Karadžić“.
Pored Tatjane i Milene, za učenje uz dobru zabavu, biće zadužena i Svetlana Dimitrijević, učiteljica iz OŠ „Janko Veselinović“, kao i Suzana Božić Mijušković, učiteljica u OŠ „Nikolaj Velimirović“, i predsednik Društva učitelja Šabac.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa