22. oktobar 2015.22. okt 2015.
OTVORENA TRADICIONALNA IZLOŽBA AKVARELA U KULTURNOM CENTRU

AKVAREL JE POETSKI ISKAZ

Od oko 100 umetnika, žiri odabrao 37 autora sa 44 rada. Dva laureata ove godine
U galeriji Kulturnog centra, u ponedeljak je otvorena tradicionalna, 21. Izložba akvarela. Postavku su otvorile istoričarke umetnosti Sonja Petrović Jagić i Tatjana Marković.
- Malo koja slikarska tehnika nosi toliko životne energije i optimizma kao akvarel, koji je ujedno i najsuptilnija slikarska tehnika. Umetnik mora da oseća gradaciju odnosa boja kao i momenat gde počinje promišljanje, a gde naturalizam. Usklađivanje imaginacije boje i doživljaja iskazuje svu senzibilnost tehnike. Slikarska sredstva su usmerena da motivu, uz iskrenost i atmosferu, pridaju tajnovitost i uzvišenu nedorečenost. Za akvarel se može reći da je poetski iskaz, jer se gradi na suptilnosti, atmosferi i prefinjenosti, rekla je, između ostalog Sonja Petrović Jagić.
Tradicionalna izložba akvarela, ove godine je prizvala oko stotinak autora iz zemlje i inostranstva. Tročlani žiri u sastavu Tatjana Marković, predsednica, Sonja Petrović Jagić i Filip Kovačević, istoričari umetnosti iz Šapca, odabrali su 37 autora sa 44 akvarela. Laureati su Milutin Kopanja iz Beograda i Lilijan Karland Malbašić iz Sremske Mitrovice.
- Mnogo me je potresao egzodus koji se dešava, bila sam na granici kod Šida, videla decu koja spavaju u blatu i roditelje koje ih pokrivaju mantilima. Koliko mogu laički da vidim, to je već ispisan scenario, Evropa se ograđuje. Zato je moj rad “EU-Evropa” crne boje. Poruka je žestoka, emotivna i realna, kaže Lilijan koja je više od pola života provela u Australiji, gde je završila slikarstvo i radila kao profesor na Univerzitetu, ali je uvek čeznula da se vrati u Srbiju. Želja joj se ostvarila pre pet godina, došla je u Sremsku Mitrovicu, slika i bavi se humanitarnim radom.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa