29. oktobar 2015.29. okt 2015.
OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“ PROSLAVILA JUBILEJ

PET DECENIJA OBRAZOVANjA MLADIH

Sve je počelo 23. oktobra 1965. godine kada je Odbor za proslavu jubileja povodom pedesetogodišnjice smrti Stojana Novakovića, državnika i naučnika, odlučio da novoizgrađena zgrada u Ulici Vite Vraštanovića, danas matična škola, ponese njegovo ime. Od tada prošlo je pedeset godina a kroz obrazovni sistem OŠ „Stojan Novaković“ prošle su brojne generacije učenika. Tim povodom prošle nedelje, 1. novembra, u školi na Letnjikovcu obeležen je jubilej škole koja s ponosom nosi ime svog sugrađanina, velikog diplomate, političara, filologa, istoričara književnosti i predsednika Srpske kraljevske akademije.
- Ponosni smo, prvo, što nosimo ime Stojana Novakovića koji je bio prvi ministar prosvete kod nas. Posebno smo ponosni na naše učenike, učitelje i nastavnike koji su izneli ovu priredbu. Najveće zadovoljstvo je videti pun hol, punu binu, i to 1. novembra. Nedelja je, a svi su došli. To dosta govori. Nastavićemo još bolje da radimo nego do sada – obećala je Milena Vučićević, direktor škole.
Kroz pesmu, igru, dramu preko dvesta učenika sa svojim nastavnicima Igorom Boškovićem, veroučiteljem, Ivanom Popovićem i Marinom Makević, prof. srpskog jezika i književnosti, Anicom Suvajdžić, prof. ruskog jezika, Mirjanom Gajić i Slavkom Jakovljević, nastavnicama likovne kulture, prikazali su duh Srbije s početka dvadesetog veka, velika dela i ličnost Stojana Novakovića. Na taj način pokazali su da su tokom prethodne godine bili vredni, kreativni i uspešni. Neizostavan je bio nastup i karnevalske trupe „Barbike“ sa svojim „Barbi žurom“ i odeljenja IV1 koje je zahvaljujući učiteljici Radi Marković postalo prepoznatljivo i na društvenim mrežama po svojim pesmama i spotovima.
- Nadam se da se svima svideo naš nastup. Nije bilo teško spremiti se. Koreografiju smo same smišljale. Pomogle su nam nastavnica Anica i nastavanica veronauke Milica Simić - izjavila je Andrijana Živković, učenica VII5, izvevši baletsku koreografiju sa svojom drugaricom Nađom Stanković uz muzičku numeru iz filma „Anastasija“ koju je na ruskom jeziku otpevala Sanja Andrić, učenica VI6.
Među brojnim gostima počasno mesto zauzeli su i bivši radnici ove škole, danas penzioneri, koji su svaki nastup propratili burnim aplauzima.
- Radujem se svakom uspehu škole, naše dece. Kada čujem za njihove nastupe u gradu uvek im rado prisustvujem. Mogu reći da su ostale samo lepe uspomene na generacije koje su izašle iz ove škole. Moja poslednja generacija sada je osmi razred - bila je više nego zadovoljna viđenim Radenka Ilić, učiteljica u penziji.
Ponovni susreti penzionera sa kolegama, nekadašnjim i sadašnjim, bili su ispunjeni emocijama koje nije krila ni Ljubinka Rakić.
- Lepo je vratiti se u kolektiv gde sam provela godine radeći sa decom i to sa velikom ljubavlju. U penziji sam već deset godina. Jako lep trenutak, emocije se bude, sećanje na neka lepa vremena naviru. Srećna sam što se nalazim u ovoj prelepoj zgradi, što sam susrela svoje drage koleginice. Srdačno su dočekali nas penzionere. Veoma se radujemo što nas nisu zaboravili - dodala je Ljubinka.
Ni mlađi, kako po godinama tako i po radnom stažu, nisu bili izuzeti kada su u pitanju emocije.
- Godinu dana sam u školi. Ponosna sam što sam član ovog tima. Iskreno se nadam da ćemo zajedno slaviti i naredne jubileje u ovom raspoloženju - istakla je Marina Makević, prof. srpskog jezika i književnosti.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa