1. jul 2010.1. jul 2010.
SVI NAŠI VIDOVDANI

BEZ KOSOVA NEMA SRBIJE

Prošlog ponedeljka Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležili su Vidovdan. Duboko utkan u srpsku nacionalnu svest, 28. jun 1389. godine. Vremenom je postao jedinstven simbol i odrednica dalje budućnosti srpskog naroda
Na Kosovu su 1389. godine postavljeni temelji srpske nacije. Priča o stradalničkom narodu, koji utehu za svoju konstantnu patnju i česte politički nepromišljene poteze nalazi u ideji o “uzvišenom večnom životu“ duga je već više od šest vekova.
Kosovski boj, kao istorijski događaj, označio je početak srpskog viševekovnog stradanja. Dok je, sa druge strane, kosovski mit, u mnogome doprineo očuvanju srpske nacionalne svesti u toku petstotina godina dugog ropstva.
Puki slučaj ili nezaustavljivi točak sudbine, uslovili su da ovaj datum postane vremenska odrednica presudnih momenata i novije srpske istorije. Na Vidovdan 1914. desio se Sarajevski atentat, Versajski sporazum potpisan je 1919. a dve godine kasnije donet je Vidovdanski ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dvadeset osmi jun 1948. ostaće zapamćen po rezoluciji IB, dok je, 1989. na Gazimestanu obeležena je 600. godišnjica od Kosovskog boja prilikom koje je Slobodan Milošević održao čuveni govor. Godinu dana kasnije usvojeni su amandmani na ustav Hrvatske, kojima Srbi više nisu konstitutivni narod u toj zemlji, a po drugi put Vidovdanska dešavanja su vezana za ime Slobodana Miloševića 2001. godine. Na ovaj dan bivši predsednik Srbije izručen je haškom tribunalu.
Kosovsko pitanje i dalje je otvoreno. Posle nebrojeno žrtava, njegovo rešavanje se sa bojnog prenelo na političko polje. Jedanaest godina nakon što je srpska vojska, i najveći deo srpskog naroda, napustio “kolevku verskog i nacionalnog identiteta“ stav Srbije je da bitka još nije u potpunosti izgubljena.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa