29. oktobar 2015.29. okt 2015.
UDRUŽENjE GRAĐANA KORAK

POTREBA IZGRADNjE BOLNIČKOG PARKINGA

Kada su naši najmiliji zdravi, naša sreća je potpuna, a sve ostale želje su ostvarive i zavise uglavnom od nas samih. Teško je takve istine biti svestan svaki dan, ali kada se dogode zdravstveni problemi, tada nam je jedina misao da bolesni što pre ozdrave i da im se uputi odgovarajuća nega i pomoć. U takvim momentima svaki minut je bitan, a svako gubljenje vremena luksuz.
Počeci razvoja zdravstva u Šapcu datiraju još od 1826. god. kada je počela da radi prva bolnica. Prva prava bolnica u Šapcu je podignuta 1865. god. Imala je 4 bolesničke sobe sa 16 kreveta. Nova bolnica većeg kapaciteta je završena pred kraj Drugog svetskog rata. Potom je došlo do spajanja svih medicinskih ustanova i formiran je Zdravstveni centar 1960. Zatim, 1980. god. Šabac dobija, za to vreme, najsavremeniji objekat koji je nazvan “novi hirurški blok’’. Rad se od 1990. godine odvijao u organizacionim jedinicama u čijem sastavu su bile službe i odseci. Od 2007. g. dolazi do nove organizacije ove zdravstvene ustanove, pa nastaju četiri samostalne ustanove i to: Opšta bolnica Šabac, Dom zdravlja Šabac, Dom zdravlja Vladimirci i Dom zdravlja Koceljeva. Opšta bolnica Šabac 2011. godine menja ime u Opšta bolnica „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac, koje je i dalje u upotrebi.
Sa proširenjem i razvojem bolničkog prostora i rastom broja bolesnika koji gravitiraju ka ovoj ustanovi, javila se i potreba za povećanjem broja parking mesta. Na parking prostorima na ulicama u okruženju bolnice se parkiraju stanari iz okolnih kuća, vlasnici okolnih lokala, mušterije koje dolaze u te lokale, zaposleni u bolnici i Domu zdravlja, taksi vozila, bolesnici koji dolaze na pregled kao i rodbina koja bolesnicima dolazi u posetu. U ulicama u okruženju bolnice parking mesta nema dovoljno, a na raspoloživim parking mestima se parking naplaćuje slanjem SMS poruka. Zdravstvene usluge ove bolnice sada koristi stanovništvo 4 opštine: Šabac, Vladimirci, Koceljeva i Bogatić, koje zajedno broje preko 180.000 stanovnika. Mnogi od ovih ljudi i danas nemaju mobilni telefon ili nisu sigurni i vični u način njegovog korišćenja i plaćanja tih usluga. Zašto onda ne učiniti pristup tako važnoj instituciji boljim i jednostavnijim? U takvim trenucima, kada smo već dovoljno zabrinuti i užurbani, najmanje što nam treba jeste da jurimo parking mesto, da kuckamo poruke i razmišljamo kada će naše pravo na to mesto isteći. Sve je to dodatni i nepotrebani stres.
Osnovni urbanistički zahtev za postojanje svake važne javne institucije jeste da ima svoj parking sa dovoljnim brojem parking mesta. Ima li, za građane grada Šapca, važnije institucije od bolnice? Iako se naša bolnica nalazi u širem centru grada i na okolnim ulicama nema mnogo prostora za parkiranje, ona ima sasvim pristojan prostor na svojoj parceli za formiranje parkinga. Taj prostor se nalazi između „hirurškog bloka“ i tržnog centra “Roda” i može se iskoristiti u već pomenute svrhe. Novi parkinzi niču po gradu svaki dan, pa zašto onda ne napraviti jedan i na tako vanžoj lokaciji. Investicija nije velika, a dobitak za građane bi bio ogroman.
Da bismo bili još humaniji i grad za ponos, trebalo bi da se malo više posvetimo onima čiji su životi ugroženi. Zbog toga će GI KORAK kod gradonačelnika grada Šapca pokrenuti inicijativu da se što pre, u krugu bolnice, obezbedi pristojan i funkcionalan parking prostor.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa