29. oktobar 2015.29. okt 2015.
UČENICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI RESTAURIRALI EKSPONATE NOVE STALNE POSTAVKE NARODNOG MUZEJA ŠABAC

NEPROCENjIVO ISKUSTVO

Proteklih godinu dana učenici obrazovnog profila konzervator kulturnih dobara-preparator Škole primenjenih umetnosti vredno su radili na restauraciji par eksponata koji su ušli u Novu stalnu postavku Narodnog muzeja Šabac.
- Narodni muzej nam se obratio sa molbom da neke od oštećenih eksponata popravimo i restauriramo. Ovog puta u pitanju su bila dva stilska ogledala. Deca su imala kombinovane časove jer su jedan deo posla odrađivali u školskom kabinetu, a drugi deo u Narodnom muzeju. Bilo je nešto i iz etnološke zbirke. Sve je rađeno u hodu. Zavisno od toga šta su nameravali da ubace u postavku obraćali su nam se za sitne popravke. Zadovoljni smo postignutim, kako mi u školi, tako i zaposleni u Muzeju - rekla je Milena Kijurina, profesor praktične nastave.
Za učenike III3 Andrijanu Maksimović, Katarinu Srdanović, Mariju Jovičić, Jelenu Milić, Predraga Jovičića, Antonjina Rehaka i Mariju Božić protekli period predstavljao je dragoceno iskustvo jer su sve teorijski naučeno mogli praktično da primene.
- Zadovljstvo nam je bilo da zajedno radimo sa profesorkom Milenom. Ovakvi projekti nam mnogo znače. Rad u Muzeju bio je novo iskustvo za nas. Malo smo se više ispraksali u tom smeru iako često radimo na restauracijama primenjujući ono što smo naučili na časovima. Moram istaći da su profesori sa kojima radimo i od kojih učimo divni. Uvek su tu da nam pomognu - istakla je Katarina Srdanović sa čime su se složili i njeni drugari.
Radeći s posvećenošću mladi umetnici ostavili su na ovaj način svoj pečat dajući na kvalitetu Novoj stalnoj postavci šabačkog Narodnog muzeja.
- Ne znamo planove svih institucija u gradu ali većina računa na nas. Drago nam je što je tako i što postoji škola ovakvog tipa kojoj mogu da se obrate kako po pitanju restauracije tako i u vezi izrade umetničkih predmeta - dodala je prof. Kijurina.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa