29. oktobar 2015.29. okt 2015.
OTVORENA IZLOŽBA „NOĆ VEŠTICA“ STRIP UDRUŽENjA „BIBERČE“

OD HORORA DO FANTAZIJE

Strip table, probne skice bajki, fantazija, crteži, ilustracije mogle su se pogledati prošle subote na otvaranju izložbe „Noć veštica“ Strip udruženja „Biberče“. Ovoga puta na zidovima galerije Udruženja „Krug 10“ našlo se sedamdesetak radova, od toga pedeset crno-belih i dvadesetak u koloru, autora Uroša i Stefana Mrkonjića, Relje Antonića, Zorana Jankovića Kobejna, Vladimira Aleksića, Ivana Jelića Adamasa, Đorđa Petrovića Džordža, Slobodana Jovanovića - Čarli Bobana, Miloja Lukića, Milana Miletića, Snežane Todić i Aleksandra Edija Ibrahimovića.
- U pitanju su sve šabački autori sem Milana Miletića koji je iz Gornjeg Milanovca. Imamo i jedno delo nepoznatog autora ili autorke u vidu propagadnog plakata koji je nastao otprilike u periodu od 1941. do 1944. godine. Na crtežu je proročica sa tri proročanstva o ishodu rata u prelakiranoj crnoj boji na foliji sa uputstvom da se uradi u plavoj boji. Međutim, nikada nije urađen. Komentari posetilaca su bili povoljni ali je malo mlađe publike koju bi nešto ovako zainteresovalo - rekao je Svetlan Obradović Zmaj, predsednik Strip udruženja „Biberče“.
Ideja za izložbu, po rečima Đorđa Petrovića, potekla je od mlađih strip autora i Zorana Jovanovića, koji su želeli da naprave srpski pandan američkoj Noći veštica.
- Spontano je došlo do svega toga. Pomogao sam koliko sam mogao. Nadam se da je ispalo dobro na obostranu sreću i zadovoljstvo. Kada je u pitanju moj rad na stripu nisam radio ozbiljnije nekih sedam godina. Sticajem okolnosti završio sam slikarstvo pa me je to malo odvuklo više ka platnu, četki i boji, ali nikad se ne zna. Ljubav postoji pa je moguće da će biti nešto od ozbiljnijeg rada u nekoj skorijoj budućnosti. Moramo da se potrudimo svi, kako mi koji imamo nešto iza sebe, tako i mlađi, koji tek treba da počnu da rade, ali i ljudi koji jednostavno žele da osete čar crteža, strip tabli i svega toga, kako bi ga vratili na mesto koje mu pripada - istakao je Đorđe.
Iako vreme nije naklonjeno umetnicima, a pogotovo onima koji su posvećeni stripu, svaka izložba, ma kolikog obima bila, za autore predstavlja mnogo više od pukog izlaganja radova.
- Svaka izložba je značajna. Svakom stvaraocu, bilo da je mlađi ili stariji, bitno je da njegove ideje dospeju do drugih ljudi. U tome je suština ovakvih i sličnih izložbi. Na taj način i naša nastojanja da strip sačuvamo od zaborava urodiće plodom - uveren je Relja Antonić, strip autor i pisac, koji se predstavio sa radovima u vidu štampanih postera A3 formata.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa