29. oktobar 2015.29. okt 2015.
Socijalna poljoprivreda – Šansa za sve

I KVALITETNI PROIZVODI I DRUŠTVENA INTEGRACIJA

Šabački Karitas jedan je od primera dobre prakse u oblasti socijalnog preduzetništva u našoj zemlji, ocenjuju stručnjaci. Ova humanitarna i neprofitna organizacija kroz različite projekte radno angažuje osobe iz društveno ranjivih grupa, koje, kroz priliku da rade, vraćaju osećaj samopoštovanja i integrišu se u zajednici.
- Nažalost, oblast socijalnog preduzetništva kod nas je u povoju, pa se u ovoj oblasti kod nas ostvari tek 0,2 % BDP, dok to u razvijenim zemljama Evrope dostiže čak i do 10%. Mi smo uspeli da, kroz različite projekte, obezbedimo sredstva za radno angažovanje osoba iz društveno ranjivih grupa. One se, na taj način, osećaju korisno, stvaraju proizvod, podstiču sopstvenu kreativnost, dokazuju vrednost, što je pretpostavka njihove integracije u društvu. U ovom poslu dragoceno nam je iskustvo naših partnera na tim projektima, socijalnih kooperativa iz Italije, koje su veoma razvijene i uspešne, a u velikoj meri doprinele su reformi zdravstvenog sistema u oblasti zaštite mentalnog zdravlja u ovoj zemlji - kaže Miroljub Nikolić, direktor Karitasa Šapca.
Zahvaljujući ranijim projektima šabački Karitas najpre je otvorio Servis za hemijsko čišćenje i pranje „Elio“, a dobro iskustvo postalo je osnova za nove projekte. Tako je ove godine projekat ove šabačke organizacije nagrađen na konkursu Delta Fondacije „Zasad za budućnost“. Zahvaljujući dobijenim sredstvima, uz radno angažovanje osoba iz marginalizovanih društvenih grupa, Karitas je podigao dva plastenika na imanju u Vukošiću, u kojima je ove jeseni formiran zasad jagoda.
- Sredstva koja smo dobili zahvaljujući konkursu Delta Fondacije omogućila su nam nabavku i postavljanje dva plastenika na površini od pet ari. Ove jeseni smo posadili jagode, pa, ako imamo u vidu da su priliku da rade ovde imale osobe sa margine društvenog interesovanja, s pravom možemo reći da to jeste „zasad za budućnost“. Na imanju, čiji deo smo dobili na poklon, a deo kupili, ranije smo, uz podršku Grada, zasadili trešnje, pa, ovde, i u šljiviku u Badovincima, planiramo ozbiljnu proizvodnju voća i proizvoda od voća. Deo proizvoda – džem i suve šljive sa orasima u čokoladi, predstavili smo na nekoliko sajamskih manifestacija, uz veliko interesovanje posetilaca. Sve to dokaz je da je socijalna poljoprivreda održiva, uz mnogo stručnog rada, entuzijazma i razumevanja potreba okruženja koje čine i oni kojima smo mi, kao lokalna zajednica, i te kako potrebni – osobe iz društveno ranjivih grupa – ističe Nikolić.
Karitas se našao među šest organizacija koje su dobile sredstva Delta Fondacije, čiji predstavnici su, uz podršku Trag Fondacije, nedavno boravili u Šapcu i Vukošiću u okviru redovnog monitoringa projekta.
- Više nego očigledno je da je u ovom slučaju grant dodeljen pravoj organizaciji koja suštinski razume socijalno preduzetništvo, ima inicijativu, cilj i energiju da realizuje ono što je planirano, te slobodno mogu reći da smo ponosni na ostvarene rezultate i verujemo da će jagode roditi više od očekivanog – rekla je Nadica Milanović, viši menadžer projekta.
Ovaj projekat samo je deo aktivnosti šabačkog Karitasa koji je, ovim i rezultatima u drugim projektima, kao i učešćem svojih predstavnika na brojnim stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu stekao međunarodnu reputaciju, jačajući sopstvene kapacitete. U ovoj organizaciji pripremaju se za edukaciju o deklarisanju proizvoda, koju će već sledeće nedelje organizovati Delta Fondacija, koja, prateći aktivnosti organizacija koje su dobile grantove, najavljuje i novu podršku, kroz različite konkurse krajem ove godine.
M.Musić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa