29. oktobar 2015.29. okt 2015.
Dragan MarinkoviĆ, direktor filijale AIK Banke u Šapcu

Unapred zadovoljni, maksimalno fleksibilni i potpuno sigurni

AIK Banka a.d. Beograd je u prethodnom periodu očuvala likvidnost na izuzetno visokom nivou a kapitalna baza banke i koeficijent adekvatnosti kapitala od 42% (na dan 30.06.2015. god.) je najviša u celom bankarskom sektoru, dok im je kreditni portfolio visokog kvaliteta. Stepen sigurnosti banke se meri visinom kapitala koji ima u odnosu na njene rizične plasmane tj. koeficijentom adekvatnosti kapitala, koji je kod AIK Banke 3,5 puta veći od minimalno propisanog od 12%, ovim činjenicama započinjemo razgovor sa gospodinom Draganom Marinkovićem, direktorom filijale AIK Banke u Šapcu.
Prošlo je nepunih godinu dana od kada ste preuzeli dužnost direktora filijale AIK Banke u Šapcu. Kakva su bila Vaša dosadašnja iskustva i kako ocenjujete rezultat koji ste postigli ?
- U decembru mesecu će biti tačno godinu dana provedenih u AIK Banci i sa ove distance mogu da kažem da je u najvećoj meri ispunjeno očekivano. Vrlo brzo su stigle pozitivne reakcije tržišta i klijenata, što je bio dobar signal za početak i motivacija da se nastavi u istom smeru. Filijala AIK Banke u Šapcu, u segmentu poslovanja koji se odnosi na bilansnu aktivu, kredite, depozite i ostvareni profit, beleži konstantan rast i pod uticajem kontinuiranog unapređivanja poslovanja, portfolio naših klijenata, fizičkih, pravnih lica i poljoprivrednika – korisnika naših usluga i proizvoda je u stalnom porastu. Klijenti prepoznaju efikasnost i dostupnost i reaguju sa poverenjem, što dovodi do činjenice da poslednjih godinu dana beležimo odlične rezultate.
Mi se fokusiramo na praćenje i finansiranje naših klijenata, uz istovremenu procenu njihovih potreba i mogućnosti a AIK Banka posebnu pažnju posvećuje stanovništvu, malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima i tu smo se pozicionirali atraktivnim i savremenim proizvodima u domenu štednje i različitih vrsta kredita.
Prednost AIK Banke se ogleda u tome što se vodimo načelom kvaliteta a ne kvantiteta. Mi primat dajemo kvalitetnom i dugoročnom odnosu sa dobrim klijentima, za razliku od nekih banaka koje se vode kvantitetom. Upravo u prilog tome govori i visok kvalitet našeg kreditnog portfelja, koji je u konstantnom progresivnom rastu a pored toga, imamo vrlo veliku kapitalnu adekvatnost sa relativno niskim nivoom problematičnih kredita u odnosu na bankarski sektor u Srbiji.
Za AIK Banku, ključ poverenja je u dobroj komunikaciji i međusobnom odnosu sa klijentima koji se brižljivo gradi profesionalnim odnosom i stručnim savetima koje dajemo klijentima, gde se kroz neposredan razgovor dolazi do najboljih rešenja o tome kakvi su planovi, šta su objektivne potrebe i realne mogućnosti, kako bi se, u skladu sa tim, klijentima ponudili kreditni proizvodi koji u najboljoj meri odgovaraju njihovim potrebama.
Iskoristio bih priliku da istaknem specijalnu ponudu kreditne linije koju AIK Banka ima u saradnji za Evropskom Investicionom Bankom gde se kamatne marže kreću u rasponu od 3,7 % do 4,6% + 3M/6M EURIBOR, bez troškova obrade kreditnog zahteva, za investiciono finansiranje i trajna obrtna sredstva na fleksibilnu ročnost i grejs period u skladu sa poslovnim potrebama klijenata.
U toku je nedelja štednje. Kakva je ponuda AIK Banke i na šta sve treba obratiti pažnju pri izboru banke za štednju?
- AIK Banka je među štedišama prepoznata kao kapitalno jaka i stabilna banka pa samim tim i pouzdana za štednju. Unapređenom ponudom štednje, specijalnim ponudama i nagradama kojima darujemo deponente, zahvaljujemo se na poverenju i lojalnosti svim našim dosadašnjim štedišama a ujedno želimo da se obratimo novim klijentima i budućim štedišama i pozovemo ih da nam poklone svoje poverenje i naklonost jer smo banka koja na najbolji i najsigurniji način može da odgovori svim njihovim zahtevima i potrebama.
Što se pitanja izbora banke za štednju tiče, u ovom momentu ključni faktor za donošenje odluke treba da bude sigurnost štednog uloga u banci tj., da li će štediša moći lako i bez komplikovane administracije da podigne svoju ušteđevinu, ukoliko mu novčana sredstva u bilo kom trenutku zatrebaju.
Imajući u vidu tržišni trend kamatnih stopa na štednju stanovništva i činjenicu da tradicionalna “nedelje štednje” od prošle godine nema tako bitan uticaj na visinu kamata u ponudi banaka, AIK Banka se fokusirala da kamate koje nudi klijentima budu u vrhu bankarske ponude, uz dostupnost depozita i fleksibilnost uloga i najvažnije od svega - sigurnost poverenih novčanih sredstava.
AIK Banka u svojoj ponudi, pored standardnih tipova štednje, ima oročenu štednju, pod nazivom „25+5“ uz specijalnu pogodnost isplate kamate unapred ili mesečne isplate kamate (ostvarenje redovnog prinosa u vidu mesečne rente).
- Štednja sa rokom od 25 ili 30 meseci sa isplatom kamate po isteku roka oročenja, pored najvećeg prinosa, ogleda se u tome da klijenti svoj ulog mogu podići kada god im zatreba, i pre isteka oročenog perioda a da pri tome dobiju kamatu za izdržani period oročenja, uz pripis stepenaste kamate za izdržani period.
Za klijente koji žele više od svoje štednje, AIK Banka je pripremila “FLEDžI” štednju. Uz garantovanu kamatnu stopu, štediše imaju mogućnost da u svakom trenutku raspolažu svojim novcem, i to putem elektronskog bankarstva, korišćenjem platne kartice bilo gde u zemlji ili inostranstvu, ili dolaskom u bilo koju poslovnicu.
AIK Banka je takođe omogućila svojim štedišama da podignu gotovinski ili stambeni kredit po najpovoljnijoj kamati, a na osnovu ušteđevine koju su prikupili. Ako, recimo, klijent investira u kupovinu nekretnine, alternative koja se nudi je kredit “Stambena štedionica”, na bazi štednje, što predstavlja pametan izbor uz koji će svaki štediša biti u prilici da mudro investira i da očuva vrednost svog novca.
AIK Banka, već tradicionalno, misli i na najmlađe sugrađane, pa je u svoju ponudu uvrstila i “MINIAIK” štednju, koja će biti štednja po viđenju i oročena štednja i u potpunosti je prilagođena njihovim potrebama.
- MINIAIK štednja je namenjena roditeljima koji žele da štede za svoju decu sa ciljem da se sredstva sačuvaju za ozbiljnije izdatke nakon punoletstva deteta (školovanje, kupovina automobila, učešće za stan i slično).
AIK Banka je za najvernije i najveće štediše obezbedila prigodne poklone u vidu Osiguranja stanova i kuća, Putnog osiguranja – individualnog i porodičnog, kao i tablet računare.
U bankarstvu je najvažnije uzajamno poverenje i sigurnost, pa bih iskoristio priliku, da pozovem sve zainteresovane sugrađane, stare i buduće štediše, pravna lica i poljoprivrednike, da posete filijalu AIK Banke u Šapcu, kako bismo na najbolji način prezentovali našu ponudu i dogovorili poslovnu saradnju.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa