29. oktobar 2015.29. okt 2015.
PREVENCIJA NASILjA NAD STARIMA

PROBLEM O KOM SE ĆUTI

Povodom Meseca solidarnosti sa starima, u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu prošle srede održan je stručni skup, posvećen prevenciji nasilja nad starijim osobama
Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva zlostavljanja u porodici, oko 12 odsto odnosi se na nasilje nad starim osobama. U tri četvrtine slučajeva žrtve su žene, uglavnom starije od 70 godina. Zlostavljanje, u većini slučajeva, traje godinama, a neretko i decenijama.
- Problem je u tome što se nasilje nad starima mnogo teže prepoznaje u odnosu na druge grupe. Stare osobe često ne prepoznaju nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje kao problem. Često to opravdavaju patrijarhalnim vaspitanjem, navikom i sudbinom, koja ih je uverila da se nasilje može trpeti. Njih je najčešće stid da pokrenu ovu temu, te podaci o broju nasilnih slučajeva nad starim osobama nisu u potpunosti precizni, jer mnogo toga ostaje među četiri zida, rekla je Ljiljana Jošić, socijalni radnik šabačkog Centra za socijalni rad.
Među počiniocima porodičnog nasilja nad starima najčešće se javljaju sinovi, a zatim unici i bračni partneri. I pored retkog prijavljivanja, indikatori nasilja mogu se prepoznati.
- Opekotine na neuobičajenim mestima, povrede ruke u predelu podlaktice koje pokazuju da se žrtva branila samo su neke od njih. Ako se povrede ponavljaju, ako je žrtva uplašena prilikom razgovora, ili pokušava da sakrije nešto, onda je jasno da se radi o nasilju, dodaje naša sagovornica.
Prošlonedeljni skup predstavljao je jednu od poslednjih aktivnosti šabačkog Centra za socijalni rad tokom obeležavanja Meseca solidarnosti sa starim osobama. Ovim problemom stručne grupe baviće se i u narednom periodu.
- Na okruglom stolu smo sa nadležnim institucijama i organizacijama razgovarali o temi nasilja nad starima. To je tema o kojoj se ne govori mnogo u javnosti. Nasilje nad starima se dešava, mora se ukazivati na probleme i pričati o tome. Problem je aktuelan i o njemu se mora govoriti, rekao je Milan Vasić, direktor Centra za socijalni rad.
Stručnom skupu o prevenciji nasilja nad starima, osim organizatora iz Centra za socijalni rad, prisustvovali su i predstavnici policije, Gradske upave, medija i Gradske organizacije invalida rada. Želja svih učesnika je da se o ovoj temi više govori u javnosti, kako bi se problemi u vezi sa nasiljem nad starima lakše uočavali i rešavali.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa