29. oktobar 2015.29. okt 2015.
URUČENI UGOVORI ZA IZGRADNjU KUĆA I STANOVA

KORAK BLIŽE KONAČNOM REŠENjU

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, prošle subote, uručeni su ugovori predstavnicima 61 opštine, odnosno grada, u okviru drugog, četvrtog i petog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Srbije. Reč je o izgradnji kuća i stanova za izbelice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i deliti građevinski materijal za dovršetak započetih objekata i kupovati seoska domaćinstva. Ugovore je svečano uručio Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova koji obavlja funkciju predsednika Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica u Vladi Srbije. Ovaj program podrazumeva više od 2.000 trajnih i održivih stambenih rešenja ukupne vrednosti 47,5 milina evra. Reč je o bespovratnim sredstvima koje su obezbedili Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.
Grad Šabac, sa još 60 opština i gradova u Srbiji ovim je korak bliže ka konačnom rešenju izbegličkog poglavlja. Gradonačelnik Nebojša Zelenović zahvalio se Evropskoj uniji i svim donatorima, podsećajući da je Šabac jedan od gradova koji je prihvatio najveći broj izbeglica devedesetih godina, i zato raduje činjenica da smo blizu konačnog rešenja u njihovoj konačnoj integraciji. Ovim se, napomenuo je Zelenović, zaokružuje proces koji je gradska uprava pokrenula a to je da na najkvalitetniji mogući način socijalno zbrine sve svoje sugrađane. On je dodao, da se i ovaj put pokazalo, da je Evropska unija veliki investitor, kupac naših proizvoda ali i donator. Zbog toga je današnja dodela ugovora još važnija jer smo pokazali da je Šabac ozbiljan partner unije, inače ne bi prošli kroz svih faza ovog programa. Privode se kraju radovi na objektu u kom će, do kraja godine, biti useljeno 56 stanova. Današnjim ugovorom, vrednim 330 hiljada evra izgradiće se novih 25 stanova čija će gradnja startovati početkom 2016. godine, istakao je Zelenović.
Inače, Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički, višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore koji za cilj ima da trajno stambeno obezbedi oko 27 hiljada najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno oko 74 hiljade ljudi u regionu.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa