5. novembar 2015.5. nov 2015.
GRAĐANSKA INICIJATIVA KORAK

JAVNE GRADSKE ČESME

Život je na Zemlji nastao u vodi i dan danas opstaje isključivo zahvaljujući vodi. Zbog toga su i prve civilizacije nastale u plodnim dolinama velikih reka, a razvoj urbanih sredina i prvih gradova je neraskidivo bio povezan sa prisustvom dovoljnih količina kvalitetne pitke vode na određenom prostoru. Jedan od najprepoznatljivijih simbola i pokazatelj dostignutog stepena tehnološkog razvoja drevnog Rima su bili akvadukti, koji su gradove, preko javnih česmi, snabdevali čistom pijaćom vodom.
U Šapcu su, još daleke 1896. godine, napravljena prva tri arteska bunara: Na Donjošorskoj, Drvarskoj (Mali parkić) i Marvenoj (kod železničke stanice) pijaci, dok je četvrti, kod Kamičke ćuprije, napravljen nešto kasnije i to 1898. godine. Nekada je bila sasvim uobičajena pojava da se u vrelim letnjim danima, kada se nađete na užarenoj šabačkoj kaldrmi i kada žeđ dostigne nepodnošljiv nivo, skrenete do prvog gradskog parka i napijete se hladne arteske vode. Kako sve ima svoj rok trajanja, tako su i naše javne arteske česme ostale samo u sećanju generacija danas već u poodmaklim godinama. Radost koje su bake i deke pružali unucima da se igraju u parku, dok se balon ili flaša sveže vode napuni, gde su se usput sretali sa prijateljima iz predpenzionerskih dana, ostalo je u mnogim dečijim sećanjima.
Analizom, koja je urađena krajem devedesetih, utvrđeno je da voda na gotovo svim aktivnim česmama po gradskim parkovima hemijski nije ispravna za piće, nakon čega su česme plombirane. Time je uvek pristupačno i besplatno osveženje građanima postalo nedostupno. Danas se slobodno može reći da Šabac gotovo i nema javnih česmi i besplatno dostupne vode za piće, ne računajući relativno skoro postavljenu česmu između Osnovnog suda i hotela. Pored te česme, u celom gradu radi svega nekoliko javnih česmi, od kojih se samo dve nalaze na najprometnijim pešačkim putanjama. Na potezu između nove i stare autobuske stanice dugom gotovo dva kilometra, bilo da se ide ulicom Vojvode Mišića ili ulicom Miloša Pocerca postoji samo jedna česma i to ona u pešačkoj zoni. Takođe, na potezu između stadiona FK Mačva i železničke stanice, postoji samo jedna česma i to ona kod Dekor parkića. Na ovim putanjama se nalazi najveći broj javnih institucija, prodavnica, škola i autobuskih stajališta, odnosno svih onih mesta u čijoj blizini su preko potrebne česme sa pijaćom vodom. Posebno ističemo da u Velikom parku, gde se svakodnevno okuplja na desetine dece, ne postoji ni jedna česma sa pijaćom vodom, što je za grad, sa uređenom infrastrukturom i možda najboljom gradskom vodom u Srbiji potpuno neprihvatljivo.
Globalno otopljavanje i promena klime i na našim područjima je uslovilo da su temperature od blizu četrdeset stepeni u letnjim mesecima postale uobičajene. U takvim uslovima je pomoć grada svojim građanima preko neophodna. Svesni ove činjenice, nadležni iz Gradske uprave leti angažuju kamion-cisternu, koja stoji kod nekadašnjeg „SDK“ i gde ljudi mogu da dođu do osveženja. Da li je ovim problem rešen? Mi smatramo da nije i da će problem biti rešen onoga trenutka kada se reši trajno. A kamion parkiran na jednoj lokaciji, u centru grada, sigurno nije trajno rešenje.
Zbog svega navedenog, Građanska inicijativa KORAK će kod gradonačelnika grada Šapca pokrenuti inicijativu:
1. Da se ponovo uradi hemijska i bakteriološka analiza vode i pritiska na svim plombiranim javnim arteskim česmama u gradu, kako bi se utvrdilo da li se neka od njih može vratiti u funkciju. Ukoliko se utvrdi da je voda u nekoj od njih ispravna, tačno utvrditi njen hemijski sastav i jasno ga istaknuti pored česme zbog sugrađana sa zdravstvenim smetnjama;
2. Da se na većem broju pešački frekventnih mesta u gradu, a obavezno u svim gradskim parkovima, postave javne česme priključene na gradski vodovod. Vizuelno ih izraditi kao tipska rešenja, kako bi grad Šabac dobio još jedno obeležje svojstveno samo njemu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa