5. novembar 2015.5. nov 2015.
PRIZNANjE CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE

UZ JEDINSTVENOST DOLAZI ATRAKTIVNOST

Centar za stručnu usavršavanje ovih dana slavi peti rođendan. Umesto svećice na torti stiglo je nezvanično, ali laskavo priznanje, da su bili među najposećenijim izlagačima na Sajmu nauke, koji je održan u okviru Sajma knjiga, u Beogradu.
Direktor Centra, mr Goran Stojićević, iskreno navodi da nisu bili preterano motivisani za odlazak, jer su se tamo već treći put pojavljivali sa istom pričom.
-Naša glavna sajamska predstavka i ove godine je bio Park nauke i malo smo se istrošili. Međutim, posetioci nisu mislili tako. Deca, odrasli, studenti, svi koji su prolazili zastajali su da vide naše instalacije i makete i da provere kako one rade. Novinari su primetili gužvu oko nas i tako smo dobili “titulu” jednog od najatraktivnijih Centara, navodi Stojićević.
Priznanje je podiglo veliku prašinu kod lokalne javnosti, pa je iskorišćena prilika da se uvrsti u ponudu Turističke organizacije Šapca. Instalacije su prošlog petka bile postavljene u Pešačkoj zoni, a deo njih, uz maketu CSU činiće deo stalne postavke u TOŠ do Nove godine.
-Bilo je veliko interesovanje građana. Mnogi od njih nisu znali ni da ovako nešto postoji u Šapcu, kaže direktor CSU.
Podsećanja radi, autori Parka nauke su pored Stojićevića i prof. Mirjana Popović Božić sa Instituta za fiziku, iz čijeg projekta “Podsticaj na okolinu za učenje prirodnih nauka” je i proisteklo sve, kao i mr Tatjana Marković Topalović. Projekat je kompletno finansiran švajcarskim sredstvima.
-Pelcer iz Šapca je zasađen u Čačku i Kikindi. Videli su da je ideja dobra, konkurisali za sredstva i dobili ih, ali onda su se susreli sa brojnim drugim problemima. Tako da Park u Šapcu ostaje jedinstven u Srbiji, ističe Stojićević.
Prošle godine Park nauke posetilo je 1.500 učenika sa strane.
Veliki planovi su tek pred CSU. Pokušaće da naprave i planetarijum, što bi dodatno povećalo atraktivnost i dovelo mnogo više posetilaca iz cele Srbije.
Trenutno je u toku NTC besplatna škola za šabačke učenike. Uskoro kreće i drugi krug, koji će najverovatnije biti komercijalna varijanta.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa