5. novembar 2015.5. nov 2015.
AKADEMIK PROFESOR DOKTOR MARKO TODOROVIĆ DOBITNIK VISOKOG PRIZNANjA ZA INOVACIJE

IZUZETAN DOPRINOS SVETSKOJ NAUCI

Na Sajmu inovacija i patenata, nedavno održanom u galeriji “Progres” u Beogradu, Šapčanin akademik, profesor doktor Marko Todorović, proglašen je za junaka nauke i pronalazaštva. Visoko priznanje uručeno mu je za izuzetna naučna i inovativna rešenja. Ona se odnose na domaće polje u oblasti novih tehnologija, i doprinos svetskoj nauci.
S tim u vezi Srpska akademija inovacionih nauka, svojom odlukom nominovala ga je za nobelovu nagradu iz hemije. Njihovo obrazloženje je da je Todorović dao izuzetan doprinos svetskoj nauci, svojim ukupnim naučno-istraživačkim radom. U Akademiji su posebno izdvojili Todorovićev doprinos na području dogradnje Medeljejeve tablice periodnog sistema elemenata, koji po svojoj koncepciji predstavlja orginalni pristup sistematizaciji hemijskih elemenata. Tako modifikovani sistem može da se prihvati kao udžbenički materijal za primenu u praksi i edukaciji iz hemije na svim nivoima. Sa ovom dogradnjom periodnog sistema i drugim naučnim radovima akademik Todorović otvorio je nove puteve hemije za budući ukupni razvoj čovečanstva.
- Želim da u mom gradu predstavim nominaciju, brojnim građanima koji me često susreću i pitaju za detaljnija obrazloženja. Nominacija se odnosi za 2016. godinu i nameravam da budući skup uskoro organizujem u sali Šabačke gimnazije, dodaje akademik, profesor doktor Marko Todorović.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa