5. novembar 2015.5. nov 2015.
NOVA TALASANjA U PROSVETI

SRAMNA PONUDA VLADE, ŠTRAJK NA POMOLU

Na vest da će prosvetnim radnicima biti isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 6.000 dinara sindikati obrazovanja ozbiljno razmišljaju o pokretanju novog štrajka. Ovoga puta, što u pojedinim prethodnim periodima to nije bio slučaj, odlučni su da zajednički istraju do kraja u svojim nastojanjima.
- Ponuda Vlade je sramna jer nije u skladu sa sporazumom koji smo potpisali sa Vladom u vreme prošlog štrajka. Tada je bilo dogovoreno da iznos nadoknade, prouzrokovan smanjenjem plata od deset odsto, bude do visine prosečne zarade u prosveti koja ovog trenutka iznosi oko trideset devet hiljada dinara. Nekom našom logikom nadoknadu su trebali da dobiju svi, i pomoćno i nastavno osoblje, i to u iznosima od pet i deset, dvanaest hiljada dinara. Međutim, mišljenje Vlade je drugačije tako da bi nadoknadu dobilo samo nastavno osoblje. Za Vladu je to neprihvatljivo kao i za nas njihova potcenjivačka ponuda – kaže Dragan Mitrić, predsednik Odbora obrazovanja Samostalnog sindikata za teritoriju Šabac, Vladimirci, Koceljeva, Bogatić.
Raspoloženje među prosvetarima je takvo da se već razmišlja o mogućem štrajku koji bi podrazumevao skraćivanje časova na trideset minuta.
- Sve zavisi od odluke Štrajkačkog odbora ali mogućnosti za štrajk su velike. Ako skraćivanje časova ne bude dalo efekta krenućemo u radikalizaciju i zaključati škole. Tvrdim da kad bi dva dana bili svi složni, solidarni, jedinstveni, rešili bi problem – uveren je Mitrić.
Ni kada su u pitanju platni razredi, čija je realizacija trebala da krene od 1. januara 2016. godine, situacija nije povoljna.
- I od tog posla nema ništa. To je tek sad u nekom povoju. Nikada nismo čuli za sistem od šezdeset platnih razreda. Maksimalno je bilo dvanaest. Slovenija ih ima. Gde su oni sad pronašli šezdeset uopšte mi nije jasno. Oni bi doneli rapidno poboljšanje ličnog dohotka u prosveti, zdravstvu i svim javnim službama. I najava povećanja plata od dva odsto je takođe potcenjivačka. Možda bi poštenije bilo da su nam rekli da nemaju para i da nam neće dati ništa pa bi nekako to i progutali. Ovako, dam ti pedeset evra i otkačim te kao da je problem rešen. Kod nas to neće proći. Nadam se da ćemo skupiti snage za neke nove proteste, za neka nova okupljanja, za neku novu borbu kad je prosvetni radnik u pitanju.
Sporazum o zapošljavanju u prosveti ove godine nije vidno uticao na prosvetne radnike kada je u pitanju teritorija koju pokriva Školska uprava Valjevo. Prema rečima Mitrića, koji je i član Radne grupe Školske uprave Valjevo, sve je odrađeno maksimalno korektno. Samo su tri koleginice ostale uskraćene zbog nedostatka dva, tri odsto za punu normu. Ipak, prema najavama ministarke Kori Udovički vezanim za nova otpuštanja do Nove godine u prosveti bi bez radnih mesta moglo da ostane 1.500 zaposlenih.
- Ministar zdravlja najavio je da će 3.500 nemedicinskog osoblja ostati bez posla ili otići u prevremenu penziju. U prosveti bi to bilo 1.500 nenastavnog osoblja. Ostaje da se vidi šta će biti sa tim jer su pravilnici raznorazni. Imamo, možemo reći jednu nenormalnu situaciju, u kojoj čistačica u osnovnoj školi dobija normu u zavisnosti koliko kvadrata treba da očisti, dok norma njene koleginice u srednjoj školi zavisi od broja zaposlenih u kolektivu. To su neke nelogičnosti koje se trudimo da ispravimo. Trudićemo se da ljudi koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobiju nekakav vid otpremnine. Sve kopmlikuje i odluka Vlade da od 1. aprila nema nikakvog zapošljavanja. Ostaje nam samo da sačekamo i vidimo na šta će to izaći i dokle ćemo stići - zaključuje Mitrić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa