5. novembar 2015.5. nov 2015.
SAOPŠTENjE GRADSKOG ODBORA NOVE SRBIJE

DA LI JE DOM VOJSKE NESTAO

Poslednja sednica gradske skupštine održana je u slavnoj tradiciji najboljih cirkusa, sa sve rvanjem, režanjem, trkama između cirkuskih šatri, te veranjem po merdevinama. A, kakav bi to cirkus bio bez mađioničara i magije. Zapravo, čini se da je cela sednica bila jedna velika mađioničarska predstava. I, dok su građani, kao što obično biva u cirkusu, posmatrali merdevine i u koji se čabar prelivaju oni što se uz njih veru, skupštinska većina okupljena u koaliciju Zajedno za Dušana, učinila je da Dom vojske, i svi problemi vezani za njega, jednom odlukom, jednostavno nestanu. Uspešnost trika objasnio nam je gradonačelnik grada Šapca Nebojša Zelenović lično. Dakle, Dom vojske zapravo i ne postoji. Postoji lokacija koju grad nudi na prodaju. Zapravo, na prodaju, ali ne na prodaju, „nego da se pruža mogućnost investitoru da na najatraktivnijoj lokaciji izgradi najmoderniji objekat koji će dominirati centrom grada“. Podsećamo Vas da je Šabac, tačnije predsednik opštine Miloš Milošević, 19.3.2008. godine, novcem nas, poreskih obveznika, a u ime i za račun grada Šapca, kupio od Republike Srbije zdanje Doma vojske Srbije u Šapcu. Za nekih 57 milona dinara, ili blizu 700.000 evra. Ali, Grad, odnosno oni koji njime domaćinski upravljaju, odlučili su da ovu zgradu, domaćinski, ostave na milost i nemilost zubu vremena, i nekim drugim zubima. Jedino što je, domaćinski grad uradio jeste da je posekao drveće koje se nalazilo u dvorištu ovog, nekada velelepnog objekta, i na tom mestu napravio još jedan „ruglo parking“ kakvih je sve više u našem gradu. U sređivanje okoline ovog do vodeće gradske sramote dovedenog objekta uloženo je više od pola miliona evra, a rušenje i građenje nove zgrade na ovoj lokaciji, ponovo će blokirati saobraćaj u centru grada i potpuno uništiti sve što je urađeno. I na to smo upozoravali dok su radovi trajali.
Iz izjave gradonačelnika saznajemo da zgrada Doma vojske, praktično i ne postoji. To je samo lokacija za gradnju. To što na toj lokaciji postoji zgrada, i to ne mala, nema veze. Jer, lokacija se prodaje. Zapravo se ne prodaje već se pruža mogućnost. Zapravo kriva je vojska koja je napravila tako stabilnu zgradu, pa tolike godine u kojima se grad trudi da se zgrada uruši, ona tvrdoglavo stoji na istom mestu, dok tek sagrađeni trg popušta pod mlazom fontane i „puca po šavovima“. A, investitor postaje nestrpljiv! A, i kraj aktuelne vlasti se bliži. I zato je koaliciji Zajedno za Dušana potreban cirkus, koji ustvari krije odluke o tome šta se sve i zašto prodaje i zato dolazimo do mađioničarskog trika u kom zgrada Doma vojske nestaje.
Zato, gradonačelnika grada Šapca vrlo konkretno pitamo:
1. Ko je odgovoran za to što se Dom vojske ne koristi od 2008. godine?
2. Da li se na navedenoj lokaciji koja je (ili nije?) na prodaju nalazi neki objekat?
3. Da li će rušenje ove zgrade pozitivno uticati na radove izvedene u njegovoj blizini?
4. Da li je ovo potvrda onoga što se priča po „čaršiji“ da se namerno čeka da zgrada što više propadne, kako bi je neki „investitor“, blizak vlasti, što jeftinije kupio?

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa