5. novembar 2015.5. nov 2015.
U OKVIRU DANA JANKA VESELINOVIĆA OTKRIVEN MEDALjON S NjEGOVIM LIKOM

NAJVEĆA FRESKA USTANIČKE SRBIJE

Na delo velikog pripovedača mačvanske ravnice, prilikom otkrivanja njegovog lika izlivenog u metalu, podsetili Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije i Ivan Radovanović, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić
Povodom 110. godišnjice od smrti Janka Veselinovića, jednog od velikana srpskog književnog realizma i istoimene manifestacije, njemu u čast, prošle nedelje u holu Udruženja književnika Srbije, kraj likova izlivenih u metalu i postavljenih na zid, desetak drugih srpskih velikana književne reči, otkriven je medaljon s Jankovim likom. Ovom svečanom činu prisustvovao je predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, brojni književnici i ljubitelji dela priznatog pripovedača ravnice, rođenog u Salašu Crnobarskom, blizu Drine u Mačvi, koji je najveći deo svog kratkog životnog veka proveo u obližnjem Glogovcu.
- Janko i njegovo grandiozno književno delo, pomalo su zaboravljeni i gurnuti u stranu, a manifestacija koju smo pokrenuli uz pomoć Kulturno-obrazovnog centra Bogatić i njegovog agilnog direktora Ivana Radovanovića ima za cilj podsećanje na bogato književno stvaralaštvo Janka Veselinovića. Ono je oličeno u brojnim pričama sa sela u periodu velikog otpora turskoj imperiji. To delo doživljava vrhunac objavljivanjem romana “Hajduk Stanko”, koga su Mačvani pre svih čitali i prepričavali više puta i koji je nepravedno izbačen iz obavezne đačke lektire. Janko je najveća freska ustaničke Srbije, a glavni lik njegovog romana, poginuo je hrabro, braneći Srbiju sa Zekinim Golaćima na Ravnju, rekao je Andrić, pozdravljajući goste.
Radovanović je istakao da Mačvani mnogo duguju Janku.
- Njegovo delo je svetionik generacijama. Najbolja slika idiličnog srpskog sela u periodu buđenja nacionalne svesti. Plenio je pažnju svojim glasom i po tome ostao čuvar nezaboravnih narodnih melodija. Između ostalog mnoge su ostale sačuvane do današnjih dana.
Sve medaljone na zidu u holu Udruženja književnika Srbije izlila je besplatno livnica braće Jeremić, a na predlog Udruženja književnika Srbije ustanovljena je i književna nagrada s imenom Janka Veselinovića, koja je ove godine prvi put dodeljena Janku Vujinoviću, književniku iz Lešnice za roman “Stari hrast”.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa