5. novembar 2015.5. nov 2015.
KNjIŽEVNO VEČE SMILjKE JOVANOVIĆ U BEOGRADU

STIHOVI UZ ZAGRLjAJ KNjIGE

U kući Đure Jakšića u Beogradu, proteklog petka, šabačka pesnikinja Smiljka Jovanović, predstavila je svoj publicistički rad, poetske i prozne zapise. Beogradska publika je imala priliku da čuje odabrane tekstove iz Monografije DSRI “Karađorđe” i “Dragutin Lazarević Cakan – atletski prvak Balkana”, stihove iz zbirke poezije “Pesme” i prozne zapise iz rukopisa.
- Drago mi je što sam osetila pozitivnu razmenu između mene i publike. Zanimljivo je da Đurina kuća nije bila popularna za njegovog života, zbog siromaštva, retko se ko našao da mu pruži ruku i da mu pomogne, a danas važi za jedan od renomiranih prostora za književno umetničke susrete, kaže Jovanovićeva i dodaje da i danas postoji mnogo Đura koje ne primećujemo, jer, “ljudi se ne menjaju”.
Beogradskoj publici, Smiljka je poznata sa poetskih susreta “Poezija Stenka”, koje se održavaju u istoimenom restoranu. Naši sugrađani će uskoro imati priliku da prisustvuju promociji Monografije o Cakanu, koju je finansirao grad Šabac.
“Stihovi Smiljke Jovanović se čitaju uz zagrljaj knjige u kojoj su položene. Njena poezija je maternji jezik. To se oseti svakom porom i svim čulima, kada se njene pesme čitaju naglas. Njen jezik je otmen i poseban, a opet toliko srpski da srpskiji ne može biti, ni po formi, ni po sadržini. Bilo da piše kroz rime, bilo da je u prozaidama ili u slobodnom stihu, podjednako poji čitaoca lepotom, ritmom koji je ujednačen, ali ne monoton”.
Gordana Vlajić
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa