5. novembar 2015.5. nov 2015.
ODRŽAN SAMIT GRADONAČELNIKA U FIRENCI

POVEZIVANjE GRADOVA I REGIJA

Međunarodni samit gradonačelnika pod nazivom „Unity in diversity“, koji se održavao proteklih dana u Palati Vekio u Firenci, završen je prošlog ponedeljka. Zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić uzeo je učešće u ovom prestižnom skupu na kome su pokrenute mnoge teme značajne za očuvanje kulturne baštine, uspostavljanja interkulturalnog dijaloga i čvršćih veza među gradovima i regijama, koje doprinose većoj stabilnosti u celom svetu. Prvog dana samita predstavnicima brojnih gradova i različitih svetskih organizacija, dobrodošlicu je poželeo Dario Nardela, gradonačelnik Firence, a prisutnima se obratio i Nemanja Pajić, zamenik gradonačelnika Šapca. On je učesnike foruma upoznao sa dugom i bogatom kulturno-istorijskom tradicijom Šapca, ali i stradanjima našeg grada u dva svetska rata.
- Šabac je mali, ali grad ponosan na svoju istorijsku tradiciju i kulturnu baštinu. Najveći doprinos njenom očuvanju dajemo kada gradimo, ne kad rušimo. Zato Šabac, uprkos svim izazovima, teškoj finansijskoj situaciji sa kojom se suočava, i danas gradi. Nedavno je naš grad, u saradnji sa republikom, otvorio Aneks Biblioteke šabačke – prvu zgradu zidanu za kulturu, a ovih dana u Narodnom muzeju otvorena je nova stalna postavka koja govori o istorijskom i kulturnom razvoju grada. Iako Šabac nije na migrantskoj ruti, veliki broj ovih ljudi svakog dana prolazi kroz Srbiju koja još jednom pokazuje veliku solidarnost i empatiju prema ljudskoj patnji, jer smo tokom istorije često i sami prolazili kroz veoma teške situacije, a veliki broj izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije i u našem okruženju je pronašao utočište i novi dom. Podstičući njihovu društvenu integraciju, stvaramo uslove za njihov novi život, a to je, verujemo, jedini način da jedni druge bolje razumemo i zajedno stvaramo bolje društvo – rekao je zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić.
Samit je završen potpisivanjem Deklaracije čiji cilj je dalji razvoj svesti o očuvanju kulturnog nasleđa, kao i uključivanje građana u ovaj posao, ali i u formi „Unite for Heritage“, pružanje podrške UNESCO-vim kampanjama koje za cilj imaju zaštitu kulturnog blaga. U ime Grada Šapca deklaraciju je potpisao zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić. Forum je završen dodelom nagrada „Galileo 2000 Anjards“ u Pozorištu Pergola. Za humanitarni rad i kulturna dostignuća nagrade dodeljuje gradonačelnik Firence svake dve godine, a ovoga puta priznanja su pripala princezi Haji Bint al Husein, nobelovcima Širin Ebadi i Timu Robinsu. Zamenik gradonačelnika Šapca upisao se u knjigu gradonačelnika Firence, od kog je dobio poklon - kopiju prvog novčića iskovanog u ovom gradu.
Međunarodni forum „Unity in diversity“ ostvario je svoju misiju povezujući različite gradove i regije, u nastojanju stvaranja zajedničke platforme u zaštiti kulturnog nasleđa i univerzalnih vrednosti.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa