12. novembar 2015.12. nov 2015.
POČETAK VATERPOLA I PLIVAČKOG SPORTA U ŠAPCU 1955. GODINE

SEĆANjE NA GIMNAZIJSKE DANE

Pregledajući ovih dana fotografije iz mojih gimnazijskih dana u Šapcu od 1952. do 1956. godine, našao sam tri fotografije koje se odnose na plivačko takmičenje i vaterpolo utakmicu koje su održane krajem avgusta 1955. godine na Savi kod tadašnje Agencije. Šabac tada nije imao plivački bazen, pa je ovo takmičenje održano na Savi krajem avgusta meseca kada je vodostaj bio najmanji, a Sava najsporija. Koliko se sećam, ovo takmičenje je organizovala Jugoslovenska narodna armija, koja je sa svojim pontonima napravila improvizovani bazen, gde je mogla da se odigra vaterpolo utakmica.
Tada u Šapcu je Jugoslovenska narodna armija imala i rečnu mornaricu, pored pešadije, inžinjerije i vazduhoplovstva. U Šapcu su se stalno održavala sportska takmičenja u fudbalu, odbojci, rukometu, košarci, stonom tenisu, šahu kao i u trčanju u krosevima na Letnjikovcu i Hipodrumu. Armija je imala svoj vaterpolo tim koji su sačinjavali vojnici u mornarici i predložila je da se odigra jedna vaterpolo utakmica sa Šapčanima. Tada u Šapcu nije postojao ni plivački ni veterpolo klub, kao ni bazen. Međutim, opšte poznato je bilo da u Šapcu postoji veliki broj mlađih ljudi, gimnazijalaca i studenta koji su odlični plivači, koji su često preplivavali Savu, što nije bilo jednostavno, pa se pretpostavljalo da oni znaju da igraju vaterpolo. Verovatno da su kontaktirali sa nekim od naših profesora fiskulture, tako da je ugovorena i ta vaterpolo utakmica.
Na jednoj od ove tri fotografije se vidi vaterpolo tim Šapca ukupno šest igrača sa propisanim vaterpolo kapicama. Na slici stoje s leva na desno: Dragoljub Savčić Alja (1935.-2011.) kasnije advokat, Dušan Đukanović Duca (1939.-1999.) kasnije inženjer, jedan igrač čijeg imena se ne sećam, Nikola Šarić (nemam o njemu bližih podataka sem da je bio od nas stariji oko pet godina), tada je bio vojno lice, u donjem redu čuče s leva na desno: profesor fiskulture Biba Šešić (o njemu nemam podatke), Đorđe N. Lopičić (1938.) kasnije diplomirani pravnik, doktor prava, diplomata, Dejan N. Lopičić (1940.) kasnije ekonomista i još jedan igrač čijeg imena se ne sećam. Nikola Šarić, svestrani sportista, dobar organizator i veoma zaslužan za razvoj sporta u Šapcu je 1977. godine bio prvi rukovodilac plivačkog bazena u Šapcu i učitelj plivanja.
Na drugoj fotografiji se vidi da je golman šabačkog tima, moj mlađi brat Dejan N. Lopičić uspešno odbranio jedan šut. Ne sećam se koji je rezultat ove utakmice, jer je od tada prošlo šezedeset godina i nigde to nisam zabeležio! Razgovarao sam i sa mojim bratom i sa nekoliko školskih drugova, ali niko nije mogao da mi saopšti pouzdane podatke o licima sa tih fotografija kao i o vaterpolo utakmici i plivačkom takmičenju.
Pored vaterpolo utakmice, održano je takmičenje u plivanju. Koliko se sećam, bilo je to takmičenje u svega tri discipline na 50 metara: kraul, beterflaj, prsno i leđno. Sećam se da su pobednici u kraulu, beterflaju i prsnom bili: Dragan Jevtić, Šura Morozović, Milošević (čijeg se imene ne sećam). Ja sam bio prvi u leđnom plivanju. Moguće da je bila još neka disciplina i da je još neko bio pobednik, tako da se ograđujem.
Na trećoj fotografiji se vidi nas nekoliko plivača koji smo učestvovali u plivačkom takmičenju, čak nam je i jedan pehar dodeljen što se na slici vidi.
Na žalost, drugih detalja se ne sećam, jer ne samo što je od tada prošlo šezdeset godina, nego ja nisam Šapčanin, samo sam od 1952.-1956. godine živeo u Šapcu, kada je moj otac Nikola koji je bio oficir JNA službovao tamo. Kada sam maturirao 1956. godine, moj otac je premešten za Beograd, i mi smo se odselili zajedno sa njim, iste godine. Veze sa Šapcom sam održavao povremeno, samo sa nekoliko mojih drugova iz Gimnazije, poznatim šabačkim sportistima fudbalerima „Mačve“ i lekarima - primariusom dr Ljubomirom Ž. Popovićem Mikicom (1937.) i primariusom dr Radomirom Vasilićem Radetom (1937.) i dolazio sam na godišnjice obeležavanja naše mature. Da samo navedem da je dr Ljubomir Ž. Popović pored ostalog bio svestrani i uspešni sportista, ne samo fudbaler nego i košarkaš, rukometaš i plivač. Sećam se da smo u julu 1954. godine kao gimnazijalci Ljubomir Ž. Popović, Veselin Dražić Lacko i ja preplivavali Savu. Na mene i našu porodicu, Šabac i njegovi građani su ostavili trajan i veoma pozitivan utisak, pa smo se osećali kao da smo rođeni Šapčani, i stekli smo trajne prijatelje. Posebno je na naše obrazovanje Viša mešovita gimnazija u Šapcu sa svojim uglednim profesorima koji su meni predavali, pa je prilika da ih spomenem: Vlastimir Popović, Domna Serbin, Nikita Saljnikov, Rade Adamov, Olgica Milovanović, Ljubica Konstantinović, Milica Mirković, Slobodan Petrović, Đorđe Kostić, Ružica Gačić, Petar German, Aleksandar Kerković, Radmila Jovičić-Medaković, Mileva Jovanović-Radić, Vesna Šević, Leposava Jevremović, Zorka Erčić, Viorka Bajić, Milan Antonić, Radmila Kovačević, Živko Savić, Vera Nikolić-Jerić, Milan Šešić i Joca Jančić.
Želeo sam da ovaj članak bude obajvljen u “Glasu Podrinja”, zato što je vezan za početak istorije plivanja u Šapcu, a pretpostavljam da će se neko od čitalaca javiti i prepoznati lica sa fotografija, a možda i dopuniti ovaj tekst novim podacima.
Prof. dr Đorđe N. Lopičić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa