12. novembar 2015.12. nov 2015.
U OŠ „NATA JELIČIĆ“ ODRŽANO PREDAVANjE NA TEMU „BOLESTI ZAVISNOSTI“

NAJVAŽNIJA PREVENCIJA

Povodom novembra - meseca posvećenog bolestima zavisnosti u medijalnoj učionici OŠ „Nata Jeličić“ prošlog četvrtka dr Vera Rajić održala je predavanje. Svojevrsna tribina na temu „Bolesti zavisnosti“, koju je organizovala humanitarna organizacija „Rotari klub“ Šabac, imala je za cilj da mladima ukaže na štetan uticaj alkohola, cigareta i droga na njihovo zdravlje, a i život u celini.
- Najvažnije je da im sada sa trinaest, četrnaest godina, preventivno ukažemo na neke stvari. Trudila sam se da im na osnovu mog iskustva iz prakse ilustrujem neke stvari. To je najvažnije. Sa sedamnaest, osamnaest godina već imaju neko iskustvo kada je u pitanju čak i droga. Najveći problem naše omladine je što nemaju kome da se obrate. Nemaju s kime da pričaju. Onda u svojim glavicama sami žele da nešto promene, poprave, a u stvari su nemoćni. Zato i postoje ova naša predavanja i tribine sa decom, razgovori sa psihologom i roditeljima. Šta sam im rekla? Deco, vaši roditelji uvek moraju imati vremena da sa vama porazgovaraju. Kad se vratite iz škole recite: „Mama, tata, sedite. Hoću sa vama da pričam“ jer je preventiva najvažnija. Kad je dete konzumiralo drogu, kad je već uzimalo stimulanse i sve ostalo onda je to već mnogo kasno. Isto tako važi i za alkoholizam, pušenje. Počinju iz jednostavnog interesovanja, da probam, a onda se završi sa stažom od trideset, četrdeset godina. Onda je tu, naravno, i komplikacija zdravstvenog stanja - upozorila je dr Rajić.
Tribina je i ovoga puta pokazala veliko interesovanje među osmacima koji su istakli da im ovakva predavanja mnogo znače.
- Naša generacija sve više i više koristi alkohol, drogu. Sve što ne bi trebalo da koristi. Tokom predavanja smo shvatili da ne treba tim stvarima da se dokazujemo već da naše probleme rešavamo na drugi način. Najbitnije je da imaš nekog kraj sebe. Nekog ko te razume jer teško je biti sam u životu, a još teže sam rešavati - uverena je Nevena Mitrašinović, učenica VIII4.
Da zbog dokazivanja u društvu ne treba uništiti sopstveni život konzumiranjem alkohola, cigareta i narkotika shvatili su dobro i Kristina Vasić, učenica VIII4, Mirka Marković i Bogdan Radojčić, učenici VIII2.
- Treniram košarku i ne privlači me ništa od toga. I moj tata je pre pušio pa je prestao zbog mene jer mi ne prija. Ne bih uzimao cigare nikad pogotovo što vidim da moji vršnjaci nenormalno piju i puše. Umesto toga trebali bi da se srede, prestanu da puše, urade nešto sa sobom, da počnu zdrav život - poručio je Bogdan.
Zaposleni u OŠ „Nata Jeličić“ tokom školske godine trude se da na časovima Građanskog vaspitanja, raznim trbinama i drugim aktivnostima, obaveste svoje učenike o štetnom uticaju zavisnosti u bilo kom pogledu.
- Mi smo veoma počastvovani i velika nam je čast i zadovoljstvo da je doktorka Vera Rajić, koja je ceo svoj radni vek provela sa decom, obradila temu koja je vrlo aktuelna i koja svaki put treba da bude na dnevnom redu u školi. Mi kroz naše aktivnosti, decu obaveštavamo, edukujemo o bolestima zavisnosti. A kad dođe obaveštenje iz prve ruke onda je velika dobit i za školu i za učenike. Čitav tim se time bavi, počev od Stručne službe. Uvek imaju našu podršku u tome. To je najvažnije jer deca u školu ne dolaze samo da se obrazuju. Oni treba i da se vaspitaju i da sutra postanu pravi ljudi - izjavila je direktorka Zorica Nedeljković.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa