8. jul 2010.8. jul 2010.
KRSTIVOJE ILIĆ, PESNIK ZA „GLAS PODRINjA“

PREPEVANO KRALjEVSTVO NEMANjIĆA

Novom knjigom, Kraljevski epitafi, koju je ovih dana objavila Srpska književna zadruga, naš proslavljeni pesnik Krstivoje Ilić donosi ispovesti vladara dinastije Nemanjića, sa druge strane života
Knjigu Kraljevskih epitafa najavili ste pre tri godine! A tek je sad izašla!
- Nije lako odvojiti se od svog najdražeg rukopisa! Pisao sam ga pet godina, nečujno komunicirajući sa senima srpskih župana, kneževa, kraljeva i careva, sa vlastelom, patrijarsima i sebrima, srećan što sam se sklonio iz patnje ovoga sveta, u daleke, besmrtne vekove srpstva, i svoga porekla, zagledan u sjaj i slavu, u zadužbine na čijim su kupolama zlatni krstovi dodirivali prostor i vreme iznad sveta!
Po rečima urednika Lakićevića: „Te zadužbine, pravoslavni manastiri i crkve, ogledalo su njihove vere i moći“. Kako ih Vi danas doživljavate, posle „prepevanog kraljevstva?
Kao simbole neprolazne slave, i svetovne i duhovne, ne samo vladara, nego i naroda koji je posedovao kulturu, otmenost i gospodstvo i onda, kad su maniri većine evropskih država podsećali na varvarstvo! A u krajnjoj intimi, ti simboli na vrhovima zadužbina inicirali su i nastanak imena, koje je, nekim proviđenjem, baš meni dodeljeno, što me je oduvek činilo ponosnim među savremenicima!

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa