12. novembar 2015.12. nov 2015.
UdruŽenje paraplegiČara MaČvanskog okruga i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraĆaja

ODGOVORNOST I OPREZNOST

Povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja organizovali su prošlog ponedeljka interaktivnu tribinu za učenike Ekonomsko-trgovinske škole u Šapcu pod nazivom „Još uvek vozim“. Ovogodišnja poruka memorijalnog dana glasi: „Vreme je da se setimo - reci NE nezgodama na putevima“. Predsednik Saveta i zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić prisustvovao je tribini i tom prilikom istakao da svake godine u saobraćajnim nesrećama nastrada veliki broj mladih osoba. Za poslednjih deset godina na putevima u Srbiji poginulo je ukupno 7.701 lice, a ove godine 55 osoba više nego prošle godine.
- Ovi mladi ljudi sutra će biti vozači i mi hoćemo da im skrenemo pažnju koliko je važno biti odgovoran i oprezan u saobraćaju. Poražavajuća činjenica jeste to da svaka četvrta žrtva saobraćajnih nezgoda je mlad čovek i u zadnje dve godine u našoj zemlji izgubili smo preko 300 života, što je nenadoknadivo. Saobraćajne nesreće uglavnom nastaju zbog neprilagođene brzine, na šta samo vozači mogu da utiču i treba dobro da razmisle kad sledeći put sednu za volan- rekao je predsednik Saveta i zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić.
Na osnovu podataka kojima raspolaže Agencija za bezbednost saobraćaja, u 2014. godini, evidentirano je ukupno 476 saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, od čega je poginulo ukupno 536 ljudi.
- Nadamo se da ovakve edukativne akcije mogu značajno uticati na statistiku. Jedini napredak u smanjenju broja žrtava desio se u broju mladih. Nadam se da će i danas ovi mladi vozači na osnovu moje životne priče shvatiti koliko je ozbiljno učešće u saobraćaju i poštovati saobraćajne propise- rekao je Slaviša Savić iz Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.
Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obeležava se kako bi se odala pošta svim žrtvama drumskog saobraćaja, ali i da bi se skrenula pažnja javnosti i institucija kolika je cena nebezbednog i nepropisnog ponašanja u saobraćaju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa