12. novembar 2015.12. nov 2015.
RAZVOJ SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA

REZULTATI U JUNU

Projekat “Ruralni razvoj nakon poplava” predstavljen je prošlog četvrtka u Dunjića kući. Radi se o nabavci četiri mobilne sušare za proizvodnju osušenog voća, povrća i začinskog bilja.
Projekat sprovode Udruženje samarićanskih radnika Austrije, Inicijativa za razvoj i saradnju, grad Šabac i Direkcija za poljoprivredu. Projekat vredan 240.000 evra finansiraju Austrijska razvojna agencija, grad Šabac i implemantacioni partneri.
Cilj projekta je povećanje kapaciteta malih poljoprivrednih gazdinstava, kao i formiranje socijalnih kooperativa.
Direktor Direkcije za poljoprivredu, Vladimir Špegar navodi da bi odabir učesnika na ovom projektu trebao da bude gotov do 15. decembra, a obuka će početi od Nove godine.
-Prvi rezultati dobiće se tokom juna, jer je potrebno određeno vreme da se uradi javna nabavka za sušare i prevozna sredstva za transport tih proizvoda. Najveće iskustvo u našem kraju imamo u proizvodnji šljive, ali ćemo insistirati da radimo na svim vrstama voća i povrća, rekao je Špegar.
Izvršni direktor Organizacije Inicijativa za razvoj i saradnju Miodrag Nedeljković, objasnio je da socijalno preduzetništvo upošljava ljude koji teže dolaze do posla.
-Taj koncept trenutno samo država forsira. Mi kao udruženje građana, koje se time godinama bavi, pokušaćemo sada sa Šapcem i Direkcijom za poljoprivredu da ga sprovedemo. Želimo da ljudima, koji nemaju dobar nastup na tržištu i sveže voće im je jako malo plaćeno, pomognemo da besplatno podignu vrednost svom proizvodu i da uz neznatne dodatne napore uvećaju svoj budžet, rekao je Nedeljković.
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, izjavio je da je srećan što će Šabac biti partner Austrijskoj razvojnoj agenciji na jednom ovako važnom međunarodnom projektu.
-Plan je da iz ovog projekta svi više zarade. Mislim da je ovo važna ulaznica za grad za neke buduće projekte koji se spremaju 2016. godine. Imamo zaista velika očekivanja od poljoprivrede. Spremamo posebnu ponudu za poljoprivredne proizvođače u sledećoj godini, sa idejom da im pružimo pravnu pomoć, računovodstvene usluge i marketinško zastupanje, kako bi mogli sa svojim proizvodima da izađu na novo tržište, rekao je gradonačelnik i dodao da postoji plan za izradu novog distributivnog centra koji bi trebao da ustanovi Šabac kao centar za trgovinu najkvalitetnijim voćem i povrćem u regionu.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa