12. novembar 2015.12. nov 2015.
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLjE:

ZAŠTITIMO SE OD GRIPA

U akciju koja je počela krajem oktobra, a koju sprovodi Svetska zdravstvena organizacija, uključen je i šabački Zavod za javno zdravlje
Vakcinacija je, dokazano, najbolja preventivna mera u zaštiti od sezonskog gripa. Preporuka lekara je da imunizacija obuhvati što veći broj ljudi, a posebno onih iz ugroženih kategorija: starijih građana, trudnica i hroničnih bolesnika. Preventivna vakcinacija savetuje se i svim ostalim građanima, te je ove godine u šabački Zavod za javno zdravlje stiglo 20 odsto više vakcina nego prošle godine, odnosno oko 2.500 doza više.
- Odziv na ovogodišnju imunizaciju je veoma dobar. Za sada je potrošeno oko 60 odsto doza. S obzirom da nam predstoje druga polovina novembra i decembar, očekujemo da do kraja godine i ostatak, od skoro 14.000 doza vakcina, bude utrošen. Mi podržavamo kampanju Svetske zdravstvene organizacije „Zaštitimo se od gripa“, koja se prevashodno odnosi na zaštitu najrizičnijih grupa. Ta kampanja je nastavak akcije „Nedelja imunizacije“ koja se tradicionalno sprovodi tokom aprila. Ponosni smo na činjenicu da je obuhvat vakcinisanih građana na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga višu u odnosu na republički prosek, a nadamo se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti, kaže prim. dr Nebojša Sofranić iz šabačkog Zavoda za javno zdravlje.
M.S.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa