12. novembar 2015.12. nov 2015.
U ŠAPCU PREDSTAVLjEN „NAUČNI KAMION“, PROJEKAT CENTRA ZA PROMOCIJU NAUKE

UČIONICA NA TOČKOVIMA

Naučni kamion, pokretna učionica i laboratorija, na put promocije nauke širom Srbije kreće iz Šapca, mesta gde je i napravljen
Nauka može putovati i na točkovima, a prikolica Naučnog kamiona lako postaje izložbeni prostor i učionica u kojoj mladi stiču naučna znanja. Upravo takav projekat, u organizaciji Centra za promociju nauke, predstavljen je u Šapcu. Zahvaljujići Naučnom kamionu, koji je izgradilo šabačko preduzeće „Uniplast“, nauka se približava građanima.
- Transformisani kamion se, kada dođe na lokaciju, proširi tri puta, i dobije još jedan sprat. On predstavlja putujuću laboratoriju, koju mi zoveme „Nauka na točkovima“. Drago nam je da na putovanje širom Srbije krećemo iz Šapca, mesta gde je kamion i napravljen. Zahvalni smo „Uniplastu“ koji je napravio „zver“ na točkovima, dugačku 20 metara i tešku 30 tona. Sredstva koja se nalaze u kamionu su namenjena deci, ali i svima koji se tako osećaju. Naučni kamion sadrži izložbu „Spektri“, koja je posvećena svetlosti, kako onoj koja je vidljiva ljudskom oku, tako i onoj nevidljivoj, rekao je Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke.
Na prvom spratu Naučnog kamiona, koji se nalazi na parkingu kod Vodotornja na Letnjikovcu, u blizini Centra za stručno usavršavanje, od ponedeljka do petka su organizovane radionice posvećene Međunarodnoj godini svetlosti.
- Predavanja drže pažljivo birani nastavnici, koji su u stanju da deci objasne neke stvari koje naizgled izgledaju komplikovano, kao što je fizika. Naša misija je da promovišemo nauku, da je približimo i onima koji još uvek ne znaju da nauka može da bude veoma interesantna, dodaje Đorđević.
Mladi posetioci bili su impresionirani efektima koje su videli u Naučnom kamionu.
- Najviše me je zainteresovala sprava koja pokazuje negativne strane preteranog korišćenja mobilnog telefona. I na ovaj način saznajemo da je umerenost idealna, rekao je Aleksa Trifunović, jedan od mladih posetilaca izložbe „Spektri“.
Šapčani mogu da budu ponosni na činjenicu da važan naučni projekat sa realizacijom počinje upravo u našem gradu, istakao je gradonačelnika Šapca Nebojša Zelenović prilikom posete Naučnom kamionu, i dodao da grad želi da uspostavi intenzivniju saradnju sa Centrom za promociju nauke.
- Zahvalan sam predstavnicima Centra za promociju nauke zato što su odlučili da putovanje kroz Srbiju počnu u Šapcu. Još jedan razlog zbog kog je Šabac ispred drugih gradova je taj što je baš šabačka firma „Uniplast“ napravila Naučni kamion. Naši đaci i svi zainteresovani građani će u narednih pet dana imati priliku da vide sadržaj najinteresantnijeg kamiona koji je ikada došao u naš grad. Sa predstavnicima Centra za promociju nauke razmenili smo ideje kako da u Šapcu napravimo Centar za nauku. Očekujem dobru saradnju Republike i Grada na važnoj temi kao što je nauka, jer to može da unapredi kvalitet života u Srbiji, rekao je Zelenović.
Prema rečima predstavnika Centra za promociju nauke, planirano je da naredne godine Naučni kamion poseti najmanje još deset gradova i opština.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa