19. novembar 2015.19. nov 2015.
SASTANAK PREDSTAVNIKA TAKSI UDRUŽENjA I GRADONAČELNIKA

JAVNOM RASPRAVOM DO NAJBOLjIH REŠENjA

Šabački taksisti smatraju da na nivou grada treba da se uspostavi jedinstvena minimalna cena ove vrste prevoza, da se češće kontroliše prijavljivanje radnika i olakša i ubrza postupak oduzimanja dozvola onim taksistima koji ne ispunjavaju obaveze.
U odnosu na druge gradove u Srbiji, taksi prevoz u Šapcu funkcioniše dobro, zaključak je sastanka predstavnika taksi udruženja i gradonačelnika Šapca. Prostora za unapređenje ovog prevoza ima, a to se prevashodno odnosi na uspostavljanje jedinstvene cene taksi usluga, borbe protiv nelojalne konukrencije i neprijavljivanja radnika, kao i bržeg oduzimanja licenci taksistima koji ne izmiruju obaveze prema državi. Stav predstavnika udruženja je da je 120 taksi vozila dovoljno za grad poput Šapca, ali da se mora pooštriti kažnjavanje onih koji ne ispunjavaju uslove za izdavanje dozvole.
- Naša inicijativa podrazumeva da se uspostavi jedinstvena minimalna cena taksi prevoza u gradu. Ne bi smelo da se dešava da cena vožnje u prvoj tarifi po gradu bude različita. Problemi postoje i na nivou Inspekcije rada, koja ne suzbija nelegalnu konkurenciju. Protestuju oni koji, po zakonu, ne bi ni smeli da rade. Podržavamo i predlog da se pooštre kontrole redovnog plaćanja poreza, i da se u slučaju kada Agencija za privredne registre konstatuje da neki preduzetnik, ili firma koja se bavi taksi prevozom, ne izmiruje obaveze, takvim prevoznicima oduzimaju odzvole i dodele ljudima koji su na listi čekanja, istakao je taksista Radovan Stojanović.
Interes grada je da taksi prevoz bude kvalitetan, sa cenama koje su pristupačne građanima, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, i dodao da od predstavnika taksi udruženja očekuje predloge koji mogu da doprinesu kvalitetu gradske odluke o regulisanju ove vrste prevoza, čije je donošenje najavljeno za decembar.
- Pozvao sam predstavnike taksi udruženja i onih koji nemaju dozvolu, a nalaze se na listi čekanja za priliku da budu taksi vozači, da razgovaramo o taksi prevozu u gradu. Očekivao sam veći broj učesnika sastanka ali očigledno postoje problemi o kojima ne žele da pričaju javno. Naša namera je da Grad Šabac do kraja godine donese novu odluku u skladu sa novim zakonom, usvojenim u novembru ove godine. Cilj je da imamo što bolju gradsku uslugu. Posebno je važna činjenica da je taksi prevoz, kao vrsta javne službe, neprekidno pod lupom građana koji ocenjuju kvalitet usluge. Očekujem dobre predloge koje ćemo formulisati u kvalitetnoj gradskoj odluci, rekao je gradonačelnik Šapca.
Prema podacima Agencije za privredne registre, osam registrovanih šabačkih taksista je izbrisano iz registra ove organizacije. Gradske službe pokrenule su postupak oduzimanja dozvole protiv tri osobe, dok je pet taksista uložilo žalbu, tako da su njihovi postupci i dalje u toku.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa