19. novembar 2015.19. nov 2015.
SPORTSKIM DRUŽENjEM SA „NIKOLAJEVCIMA“ U OŠ „SVETI SAVA“ OTVORENO IGRALIŠTE

SREĆA JE DELITI

Svet je mnogo lepši kada se srećni trenuci podele sa dragim osobama što su potvrdili i učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Nikolaj Velimirović“. Radost druženja prošlog četvrtka bila je očigledna na svakom koraku. Sportskim igrama, uz graju i smeh, otvorili su igralište koje je nedavno, zahvaljujući donaciji Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada, ulepšano novim spravama za igru i zabavu, ali i fizičke aktivnosti.
- U martu 2015. godine pohađali smo seminar pod nazivom „Interkulturalno učenje“. To je bio uslov za pisanje projekta koji je finansirala Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada. Nakon razmatranja projektnog tima iz naše škole, odlučili smo da apliciramo za projekat kojim bismo tražili sprave koje bi dopunile naše igrališe. Dvorište naše škole koriste učenici drugih škola, kao i deca iz susedstva, različitih uzrasta, nacionalne i verske pripadnosti, tako da smo lako ispunili osnovni zahtev i cilj projekta - širenje interkulturalnosti. U prilog tome osmislili smo prigodan naziv projekta „Igrajmo se zajedno“. Uspeli smo u želji da to ostvarimo, pa nas tako i evo danas ovde, na otvaranju igrališta. Dobili smo tobogan, vrtešku i penjalicu, koji će nama i našim drugarima omogućiti ne samo dobru zabavu, već i sjajne časove fizičkog. Sa nama su danas i naši prijatelji iz Crvenog krsta i OŠ „Nikolaj Velimirović“, na naše veliko zadovoljstvo i radost. Na kraju, sreća je veća ukoliko imamo sa kim da je delimo - izjavila je specijalni pedagog Jelena Manjenčić, stručni saradnik u OŠ „Sveti Sava“.
Učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ pokazali su da je za sreću potrebno malo. Ovga puta odeljenje III3 sa učiteljem Miloradom Milovanovićem, pored radosti druženja, sa sobom je donelo i poklone za svoje drugare.
- Mi već dugo godina dolazimo. Imamo odličnu saradnju sa OŠ „Sveti Sava“, kako prethodne generacije tako i ova. Mogu reći da se i oni raduju dolasku i druženju. To je već preraslo u tradiciju. I ubuduće ćemo dolaziti - obećao je učitelj Milorad.
Dugogodišnja saradnja ovih dveju škola pokazala je da nema mesta za različitost već da su svi jednaki kada je u pitanju vaspitno-obrazovni sistem.
- Moram da istaknem, da je ovo pravi vid inkluzije, odnosno kako bi inkluzija trebala da izgleda. Ne onako kako zaista živi i izgleda, nego ovako kako je sada. To znači da deca budu uključena u rad na časovima veština, izletima, druženjima. Mogu samo da pohvalim ovakav vid saradnje. Mislim da je zadovoljstvo kako dece iz OŠ „Nikolaj Velimirović“ tako i dece iz OŠ „Sveti Sava“ - istakla je Olivera Milutinović, specijalni pedagog OŠ „Nikolaj Velimirović“.
Sledeći svoj moto „Jednom volonter, uvek volonter“ volonteri Crvenog krsta pridružili su se sa ciljem da ovako poseban dan ulepšaju na najbolji mogući način.
- Veoma sam srećna što možemo da im pomognemo u tome. Potrebno je pomoći drugima bez obzira na boju kože, da li su zdravi ili bolesni - poručila je Anđela Simić, učenica druge godina smera veterinarski tehničar Srednje poljoprivredne škole sa Domom učenika.
Kako je, po rečima Snežane Petrović, samostalne stručne saradnice Crvenog krsta Šabac, cilj da se pomogne u dečjem odrastanju, ovo je bio najbolji način da im se svaki trenutak, pa i ovaj, učini lepšim i boljim.
- U tom smislu volonteri Crvenog krsta daju svoj doprinos. Mislim da je to svakako obostrana korist u smislu da i mladi volonteri prihvataju različitost života. Postaju tolerantniji, svesniji potrebe razvoja tolerancije među ljudima. Mislim da je to jako značajno i važno. Za jedno lepše, humanije društvo sigurna sam da je ovo obostrana dobit - dodala je Petrovićeva.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa