26. novembar 2015.26. nov 2015.
POČEO CIKLUS PREDAVANjA U CRKVENOM DOMU

JEVANĐELSKI PUTOKAZI

Proteklog petka, započeo je ciklus predavanja u Parohijskom domu Sabornog hrama u Šapcu, pod nazivom „Jevanđelski putokazi“. Sveštenici Sava Lazić i Nikola Kovačević tumačili su odeljak iz Poslanice Efescima svetog apostola Pavla i Jevanđelja po Luki.
„Braćo, plod Duha je u svakoj dobroti i pravednosti i istini. Istražujte što je ugodno Gospodu. I nemojte uzimati učešća u besplodnim djelima tame, nego ih još razotkrivajte. Jer je sramno i govoriti o onome što oni tajno čine. A sve što se razotkriva svjetlošću se objelodanjuje; jer sve što je objelodanjeno izlazi na svjetlost. Zato veli: Ustani ti koji spavaš i vaskrsni iz mrtvih, i obasjaće te Hristos. Dakle, pazite dobro kako živite, ne kao nemudri, nego kao mudri, koristeći vrijeme, jer su dani zli. Zbog toga ne budite nerazumni, nego shvatite šta je volja Gospodnja. I ne opijajte se vinom, u čemu je razvrat, nego se ispunjavajte Duhom, Govoreći među sobom u psalmima i himnama i pjesmama duhovnim, pjevajući i pojući Gospodu u srcu svome“ (Poslanica Efescima svetog apostola Pavla)
- Ceo naš život je straženje nad sobom i istraživanje onog što je Bogu ugodno. Voleći Hrista, trebalo bi da za sve ljude koji nas okružuju budemo kao On, u onoj meri u kojoj to možemo. Nesjedinjavanje sa tamom nije samo vrlinski život, nego i stalno ustajanje iz greha, neprekidno pokušavanje da se pobedi greh u vremenu koje nam je dato, ovde na Zemlji. Nije dobro misliti da vremena uvek imamo izobilno, moramo, po rečima apostola, da koristimo vreme, jer su dani zli, ne znamo trenutak naše smrti. Ne treba čekati i odlagati pokajanje, iznesite tamu na videlo, kroz ispovest razobličite i obasjajte ono što vas zatamnjuje. Apostol nas poziva na slavljenje Boga kao na nešto što nas oblagodaćuje, razgoreva tamu u nama, rekao je sveštenik Sava Lazić.
Prema rečima jereja Nikole Kovačevića, gresi čoveka neminovno uvode u tamu, odsecaju mu put ka Hristu, čine ga dalekim Bogu, ne zato što On tako hoće, nego zato što grešnik možda nesvesno tako čini – Svako bi trebalo da iznese svoja zla dela na videlo, najpre, pred samog sebe, a potom pred sveštenika, da to bude temelj pokajanja, koje je promena načina razmišljanja. To je i promena pravca kretanja. To je ono na šta nas crkva poziva, često baš preko određenih čitanja iz Svetog Pisma, da se krećemo ka Bogu, ne zaboravljajući da nas je stvorio da živimo u svetlosti, da budemo zajedno sa Njim, što je punoća života. Kao što je mrak odsustvo sadržaja, tako su greh i zlo odsustvo dobra i ako hoćemo da se izborimo sa tamom, treba da iznesemo svoje grehe na videlo, na svetlost, i oni će nestati.
„Reče Gospod priču ovu: U jednog bogatog čoveka rodi njiva. I mišljaše u sebi govoreći: Šta ću činiti? Nemam u šta sabrati svoju letinu. I reče: Evo ovo ću činiti: pokvariću žitnice svoje i načiniću veće; i onde ću sabrati sva svoja žita i dobro svoje; I kazaću duši svojoj: Dušo! Imaš mnogo imanje na mnogo godina; počivaj, jedi, pij, veseli se. A Bog njemu reče: Bezumniče! Ovu noć uzeće dušu tvoju od tebe; a šta si pripravio čije će biti? Tako biva onome koji sebi teče blago, a ne bogati se u Boga.“ (jevanđelje po Luki)
- Skoro da nema čoveka koji ne može sebe pronaći u ovoj priči, a posebno mi koji često oskudevamo. Želja za materijalnim bogatstvom je usađena u svako ljudsko biće, a ukoliko je to jedino čovekovo usmerenje, smrtni čas mu neće biti prijatan, jer se smrt se ne podmićuje materijalnim dobitkom. Bog je stvorio svet da bude večan, ali tu večnost ne želi da nametne čoveku. Činjenicu da se suština života ne nalazi se u materijalnom uživanju, najbolje vide ljudi kad ostare, steknu, izgustiraju sve i ostanu nezadovoljni. Poruka ove priče je da bi trebalo živeti vrlinski, blagodatni život, da se ne treba osvrtati samo na materijalno sticanje, nego i na duhovno, bogaćenje Bogom, rekao je otac Sava.
Odnos materijalnog i duhovnog nije suprotstavljen - Bogataš nije bio osuđen zato što je bio bogat, nego zato što je bio bahat. Bog hoće da mi budemo slobodni, ne bismo li bili sposobni za njega. To je punoća života, kojoj smeta greh i nepravilno shvatanje svega onoga što nam je Bog dao. Dakle, biti bogat i biti bahat su dve različite stvari. Siromaštvo nije dobro, Bog hoće da budemo bogati, ali pravim vrednostima, dodao je otac Nikola.
Predavanja “Jevanđelski putokazi”, održavaće se svakog petka u Parohijskom domu, sa početkom u 17 časova i 30 minuta.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa