26. novembar 2015.26. nov 2015.
OTVORENA IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU

ZLOČINI VERMAHTA

Izložba „Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata“, otvorena je proteklog četvrtka u Narodnom muzeju u Šapcu. Prvi put je postavljena 28. januara, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, u Domu vojske Srbije. Posle Beograda, nekoliko hiljada ljudi ju je posetilo u Pančevu, Kragujevcu, Trsteniku, Nišu, Loznici, Kruševcu i Kraljevu. Ovo je njeno deveto prezentovanje javnosti.
- Činjenica je da su se dogodili zločini Vermahta, međutim, u delu međunarodne javnosti, posebno kod poraženih snaga, širila se pogrešna predstava da nemačka regularna vojska nije činila zločine. Dokumenta i fotografije na ovoj izložbi jasno svedoče da je reč o organizovanom zločinu koji je osmišljen još u vreme ideje o nacionalsocijalizmu i rasne teorije u Nemačkoj. Izložba nije antinemačka, ali je antifašistička. Nemci su želeli da se osvete Srbima za strahovit poraz koji su pretrpeli u Prvom svetskom ratu, međutim, neprijatno su se iznenadili i u Drugom ratu, koji je, na žalost, a zahvaljujući njima, bio jedan od najbrutalnijih sukoba u ljudskoj civilizaciji, rekao je Miroljub Filipović, autor izložbe.
Među potresnim svedočanstvima o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima, nalaze se i dva dokumenta, koja je autor apostrofirao. Jedan je originalni film koji je snimljen u aprilu 1941. godine u Pančevu, kada su nemačke okupacione vlasti obesile osamnaest, a potom streljale još osamnaest Pančevaca zbg navodne osvete, jer je neko prethodnog dana ubio dvojicu Nemaca. Kasnije se, međutim, ispostavilo da su se oni, pijani potukli u kafani, a zatim ubili jedan drugog. Tu je i dokument iz juna 1945. godine, kojim se dokazuje tehnička ispravnost specijalnih vozila, a odnosi se na dušegupke kamione - ubice. To je bio kamion tip „zaurer“ od pet tona, koji je mogao da primi 50 ljudi. Žrtve su prevožene do Jajinaca, gde su već bile iskopane rake. Pomoću ovih kamiona-ubica, od početka aprila do kraja maja 1942. godine, ugušeno je oko 8.000 Jevreja i 632 partizana u Beogradu.
Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa