26. novembar 2015.26. nov 2015.
U KANCELARIJI ZA MLADE GRADA ŠAPCA PREDSTAVLjEN NOVI PROJEKAT ZA SREDNjOŠKOLCE

ZAMISLI I REALIZUJ

Na konferenciji za novinare organizovanoj proteklog ponedeljka u Kancelariji za mlade grada Šapca predstavljen je projekat za srednjoškolce „Zamisli i realizuj“. Zamišljen kao besplatni interaktivni kurs za pisanje i upravljanje projektima polaznicima će ponuditi mogućnost iznošenja sopstvenih ideja koje se mogu realizovati zahavljujući obezbeđenim sredstvima Kancelarije za mlade.
- Po završetku kursa učenici će steći određeno iskustvo koje sutra mogu primeniti za pisanje biznis planova u toku svog poslovanja. Sa druge strane ono će biti dobar dodatak i u njihovom CV koji će doprineti prednosti kod poslodavca u odnosu na vršnjake sa istom diplomom, istom stručnom spremom. Ono što je veoma bitno jeste da je ovaj kurs zamišljen tako da učenici budu povezani sa ostalim učenicima iz drugih srednjih škola, a sve u cilju razvijanja kontakta sa vršnjacima. Sutra će ta povezanost doći do izražaja tako da će pored drugarstva moći da zasnivaju i poslovne odnose i sprovedu mnogo veće aktivnosti u delo – rekao je Petar Maksić, vođa projekta.
Osim obuke za pisanje i upravljanje projektima cilj kursa je da se mladi nauče kako se mogu osnovati omladinske organizacije ali i kako se može konkurisati za različite fondove koji nude sredstva za realizaciju projektnih aktivnosti.
- Cilj nam je pre svega da što više mladih uključimo u rad Kancelarije za mlade jer sada kada budemo učili kako se stvaraju projekti, kako neka jednostavna organizacija kreće od svog početka i dolazi do realizacije biće nam i mnogo lakše da osmislimo plan za sledeću godinu i same programe koji će biti zanimljivi pre svega njima zato što je iz njihove sfere interesovanja. Druga stvar jeste da što više mladih pokrenemo, da se uključe i aktivno učestvuju u životu svoga grada. Videli smo iz prethodnih iskustava da je mlade na selu mnogo lakše organizovati nego mlade u gradu. Da li zbog toga što su svi koncentrisani u jednoj sredini ili zato što imaju više motivacije da u svome mestu organizuju nešto što je do sada bilo izostavljeno ili ono što je, pre svega, njima, najpotrebnije. Zato smo želeli da i mlade iz grada što više uključimo i pokrenemo da se umreže i zajedno stvaraju neke buduće projekte – istakla je Naila Mehmedović, direktorka Kancelarije za mlade.
Na jednomesečni kurs, s čijom će se realizacijom krenuti sledeće sedmice, javilo se oko devedeset učenika iz šabačkih srednjih škola. Svi oni biće raspoređeni u mešovite grupe od petnaest do dvadeset učenika u više termina. Kako ističu u Kancelariji za mlade broj mesta nije ograničen tako da se svi zanteresovani mogu prijaviti u narednom periodu.
- Zaista nam je drago što je ovolika zainteresovanost i što žele da se uključe u ovo. Samo je potrebno doći do njih i podstaći ih na pravi način. Kada im pružimo priliku da se bave ovako velikim projektima i da iskažu svoje interesovanje, svoje ideje i ono što zamisle, gde mogu da ih realizuju, onda je sve to mnogo lakše – dodala je direktorka.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa