26. novembar 2015.26. nov 2015.
TRIBINA O ZAVISNOSTI OD INTERNETA I SAJBER KRIMINALU

OPASNOST VIRTUALNOG SVETA

U dvorani “Vinaver”, u Aneksu Biblioteke šabačke, protekle srede je organizovana tribina o psihološkim posledicama zavisnosti od interneta, sajber kriminalu i prevenciji. Govorili su Vlajko Panović, psiholog na VMA, Tatjana Đurašković, glavni inspektor u MUP Srbije i Biljana Drobnjak, master pedagog u Šabačkoj gimnaziji.
Pored alkoholizma, kockanja, i narkomanije, sve prisutniji oblik zavisnosti je zavisnost od interneta. Mladi danas sve češće za komunikaciju koriste nove tehnologije, nemajući razvijen kritički odnos prema njima.
- Savremeni čovek je potrošio svoju radost. On je žrtva informacija, živeći u crno-belom odnosu čovek – mašina. Čovek kao ljudsko biće sebe definiše kroz odnos sa drugim ljudima, a kad je na internetu, na društvenim mrežama, taj drugi je virtualan. Najbolja je prevencija, a to je zdravo hrišćansko odgajanje i radne navike, ono što pomaže deci da definišu sebe. Savet roditeljima je da budu budni, prisutni u životima svoje dece, da govore na njima razumljiv način, menjajući sebe, rekao je Vlajko Panović, specijalista medicinske psihologije.
Prema rečima Biljane Drobnjak, kada su mladi osvešćeni i dovoljno informisani, znaju šta mogu da očekuju, na koji način mogu da se zaštite, kome da se obrate i kako da reaguju u situaciji kada vide nasilje, ili su i sami žrtva nasilja.
- Mnogo je slobodnija komunikacija u virtualnom, nego u realnom svetu. Na fejsbuku, koji je najzastupljenija mreža, pedofili i nasilnici prave lažne profile, koje preuzimaju sa ruskog fejsa. Deca nikad nisu kriva, lako postaju žrtve i bivaju izmanipulisana. Njima savetujemo da sve ono što ne bi radila u realnom svetu, ne rade ni na internetu, rekla je Đuraškovićeva, napominjući da je kazna za posedovanje pornografskog materijala tri godine.
Sajtovi na kojima se može prijaviti sajber kriminal i dobiti više informacija na ovu temu su njnjnj.mup.gov.rs i njnjnj.netpatrola.rs .
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa