26. novembar 2015.26. nov 2015.
PLANINARSTVO

KOLUBARA PAMTI SVOJE JUNAKE

Ako je protekla godina bila godina velikog jubileja, kojim je Srbija obeležila stogodišnjicu Kolubarske bitke, ni ova godina za planinare nije bila manje značajna, a posebno za planinare - članove planinarsko-smučarskog društva “ĆIRA” iz Lajkovca, koje je i obe, kao i prethodne godine, obeležilo godišnjicu velike bitke i jedne od bitaka najznačajnijih u I svetskom ratu, organizujući II Pohod planinara Srbije stazama Kolubarske bitke.
Prvi uspon je bio ka brdu Županjac, na kome je krajem prošle godine podignut spomenik, od granitne stene, sa uklesanom slikom srpskih ratnika iznad koje je ispisano: “Ovde se branila sloboda” , a ispod slike ispisano je: “Večna slava Kolubarskim ratnicima – ponosni potomci”. Spomenik je podigla gradska uprava Lazarevca.
Pored pomenutog spomenika o istorijatu Kolubarske bitke kazivao je Mileta Ranković, član Upravnog odbora PSD “ĆIRA” iz Lajkovca, naglasivši da je Kolubarska bitka ili kako su je Austrougari nazivali Kolubarski front, odvijala se na potesu od preko dvesta kilometara, te da je okončana kontra ofanzivom srpske vojske, a najvećom zaslugom generala Živojina Mišića.
Ovaj pohod izveden je u dobro organizovanoj Akciji lajkovačkih planinara i završio se posle sedmosatnog pohoda u gradskom hotelu, uz prikladan kulturnozabavni program.
M.Botić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa