26. novembar 2015.26. nov 2015.
DRUGA FAZA PARTICIPATIVNOG BUDžETIRANjA

GRAĐANI KREIRAJU DEO BUDžETA

Zahvaljujući projektu Participativnog budžetiranja, građani Šapca će direktno moći da odluče na šta će biti utrošen deo gradskog budžeta za 2016. godinu.
Projekat Participativnog budžetiranja, koji podrazumeva direktno odlučivanje građana o tome gde će deo sredstava iz gradskog budžeta biti uložen, ušao je u drugu fazu. Nakon prikupljanja skoro stotinu predloga, stručna komisija je predložila deset rešenja, o kojima se građani izjašnjavaju putem anketnih listića.
- Projekti su odabrani u skladu sa mogućnošću izvođenja u 2016. godini. Na anketnom listiću su se našli predlozi za čiju realizaciju nadležnost ima grad. Gradska uprava mora biti servis građana, mora biti upoznata sa njihovim željama i prioritetima koji postoje u svim delovima Šapca, kako u gradskom, tako i na seoskom području. Ovo je savremen način kreiranja budžeta, koji, u saradnji sa građanima, planiramo da sprovodimo i narednih godina. Kao lokalna samouprava, mi smo na području čitave Srbije najviše odmakli u procesu suštinske decentralizacije, što smo potvrdili i na sednici Skupštine grada Šapca, kada je doneta odluka da porez na imovinu u seoskim mesnim zajednicama ostane u mestima gde je prikupljen. Ovakve stvari su prava rešenja, jer građani sami odlučuju o tome šta treba da se uradi u njihovim naseljima, rekao je ispred grada Šapca Marko Jančić, prilikom prošlonedeljne akcije popunjavanja anketnih listića ispred Stare robne kuće u centru Šapca.
Participativno budžetiranje se u Srbiji sprovodi od 2013. godine. Saradnju sa lokalnim samoupravama u kojima su do sada realizovani projekti, organizatori akcije ocenjuju veoma pozitivno.
- Od 12 opština i gradova na jugu i jugozapadu Srbiji, gde smo do sada realizovali ovaj projekat, šest lokalnih samouprava je odličilo da samostalno sprovodi ovaj projekat i u budućnosti. Očigledno je da, kao dobra ideja, pokazalo da građani žele da odlučuju šta treba da se radi sa njihovim novcem. Dobro je što je i Šabac prepoznao značaj ovog projekta, te se nadamo da će već naredne godine nastaviti samostalno da sprovodi program Participativnog budžetiranja, navela je Kalina Simić iz organizacije Balkanska istraživačka mreža.
Građani Šapca još danas i sutra na Jednistvenom šalteru Gradske uprave mogu da glasaju za tri od deset predloga koji se nalaze na anketnom listiću. U projektu Participativnog budžetiranja, pored grada i organizacije BIRN, učestvuje i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, pod pokroviteljstvom Evropske unije.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa