3. decembar 2015.3. dec 2015.
ODRANA DVADESET SEDMA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

POLEMIKE ZBOG DIREKTORA

Najvažnija tačka izbor direktora “Vodovoda”. Inicijativa Selo – grad održala hitnu konferenciju zbog stavova odbornika SNS iznetih za govornicom
Samo šest tačaka našlo se na dnevnom redu 27. sednice Skupštine grada Šapca, održane prošle srede. Ipak, rasprave su bile ubičajeno žestoke.
Najvažnija odluka bila je izbor direktora JKP “Vodovod Šabac”, a na ovo mesto izabran je dosadašnji vršilac dužnosti te funkcije Aleksandar Prodanović.
Zamerke opozicije na ovo kadrovsko rešenje odnosile su se pre svega na to da je za direktora šabačkog javnog preduzeća izabran čovek iz Sremske Mitrovice, a da i u Šapcu ima dovoljno stručnih kadrova.
Slaviša Kostadinović iz Jedinstvene Srbije smatra da je izvrgnut ruglu Zakon o javnim preduzećima i demokratski izbor rukovodećih organa, jer se na konkurs prijavio samo jedan kandidat. Prema njegovom mišljenju to se desilo zbog toga što su drugi svesni da ne mogu biti izabrani i da se na taj način šalje loša poruka mladim i obrazovanim kadrovima.
Began Cicvarić iz Srpske napredne stranke izneo je podatak da se na prethodnih 26 sednica oko 40 odsto tačaka odnosilo na različita imenovanja i razrešenja, ali da se ni u jedna nije ticala pitanja manjina.
Šef odborničke grupe SNS, Blaža Knežević izneo je primedbu i na to što je konkurs objavljen u listu “Danas”, a ne u lokalnim novinama i to rečima da ko kupi “Danas” dobija nagradu u gradskoj Skupštini.
Boban Birmančević iz SNS kritikovao je to što sela još nemaju vodu.
-Izbor direktora u Šapcu, ne samo “Vodovoda” nego i svih drugih, ponavlja se iz postavljenja u postavljenje. Građani i odbornici nemaju dovoljno informacija šta će ti građani da rade. Ulazimo u 2016. godinu bez jasnih ciljeva za građane koji nemaju vodu, a ovo se i ne najavljuje. Najavljuju se nova zaduženja i krediti da se vrate dugovi koji su već napravljeni. Sva ostala javna preduzeća takođe posluju na vraćanju kamata i podizanju novih kredita, rekao je Birmančević.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pitao je zašto se niko od odbornika SNS nije prijavio na konkurs i šta su oni ponudili građanima kao alternativu.
-Mislim da građani Šapca nisu srećni zbog onoga što su videli u parlamentu i da odbornici SNS ne predstavljaju njihove interese, niti predlažu rešenja za bilo koju tačku. Javna preduzeća u Šapcu redovno funkcionišu i svoje usluge obavljaju na visokom nivou. Cene usluga su najniže u Srbiji, naročito vode i kanalizacije, a i cena grejanja je među najnižim. Ideja je da usluga prema građanima bude što kvalitetnija za što je moguće nižu cenu. Zadatak direktora javnih preduzeća je da se ispuni taj interes, istakao je gradonačelnik.
Direktor “Vodovoda” izabran je nakon gotovo dva sata rasprave.
Druga tačka dnevnog reda takođe se odnosila na kadrovsko rešenje. Za v.d. direktora “Toplane” na još šest meseci je postavljen Srećko urić.
Opozicija je iznela primedbe da je za prvih šest meseci urićevog mandata “Toplana” zadužena 340 miliona dinara, a da je ukupna vrednost njene imovine 720 miliona dinara. Na prošloj sednici je doneta odluka da se podigne kredit od 200 miliona dinara za kupovinu mazuta, pa je rečeno i da će građani Šapca umesto ekološkog energenta imati mazut koji će sve zagađivati.
Gradonačelnik je naveo da je šabačku “Toplanu” Udruženje toplana Srbije proglasilo za najbolju u Srbiji, a da je cena mazuta na istorijskom minimumu i da će grejna sezona koštati 50 miliona dinara manje.
Skupština je još većinom glasova usvojila i odluku da Regionalna deponija “Srem – Mačva” promeni sedište, kao i promenu po jednog člana školskih odbora u tri škole.
Sednicu je obeležila i hitna konferencija za medije Inicijative Selo – grad.
Blaža Knežević sa govornice je izjavio da Inicijativa Selo – grad nije učestvovala na izborima, nego su njihovi odbornici bili na drugim listama. Knežević je izneo i optužbe na račun toga pod kojim su uslovima odbornici iz drugih stranaka prešli u ovu stranku. Kako predsedavajući Skupštinom, prim. dr Slobodan Mirković nije dozvolio Odborniku Inicijative, Draganu Stankoviću da replicira, oni su sazvali konferenciju za medije za vreme trajanja Skupštine.
-Nisam mogao da iznesem demanti onoga što je izneseno protiv nas. Blaža Knežević treba da stoji iza svojih reči i da iznese dokaze. Ukoliko to učini mi ćemo podneti neopozive ostavke i snosićemo i moralnu i zakonsku odgovornost ako treba. Sa druge strane, ako nema dokaza, očekujem da on snosi bar moralnu odgovornost, rekao je Dragan Stanković i dodao da će poštovati bilo kakve dokaze i da to ne mora biti zvaničan dokument.
Salko Karadarević, član Gradskog veća, naveo je da oni nisu nikakva veštačka tovrevina Dušana Petrovića, ali da im je čast što sarađuju sa njegovom partijom, jer su to ljudi koji znaju da rade svoj posao i vode grad.
Odbornica Jasmina ivković iznela je mišljenje da je na sednici grubo narušen demoktratsko proces.
-Govorenje u glas i bez dozvole predsednika Skupštine, iznošenje neistina i uvreda nisu demokratske metode. Reći ćemo predstavnicima opozicije da se mi njih ne plašimo iako oni koriste metode zastrašivanja.
Konferenciji nije prisustvovala Tanja Radovanović, takođe odbornica ove političke grupacije.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa