3. decembar 2015.3. dec 2015.
SASTANAK OMBUDSMANA IZ CELE SRBIJE U ŠAPCU

PROBLEMI SVUDA SLIČNI

Prošle sedmice Šabac je bio domaćin dvodnevnog sastanka lokalnih ombudsmana Srbije. Teme kojima su se bavili bile su iz različitih oblasti, kao što su: komunalna, socijalna, pravna, a sa kojima se susreću u svom radu. Pokrovitelji skupa su misija OEBS u Srbiji i grad Šabac.
-Građani nam se obraćaju iz mnogo razloga, a poslednjih nekoliko godina uglavnom zbog svog socijalnog statusa. Bez perspektive su, nezaposleni, nemaju novac. Možemo im pomoći savetodavno i bar dati neku nadu. Ne možemo da učinimo ništa konkretno jer ombudsman nije tu da popravlja socijalni položaj građana, nego da posavetuje kako da se prevaziđu problemi, rekao je šabački zaštitnik građana Miloš Mijailović.
Građani Subotice svom ombudsmanu se najčešće žale na toplanu i cene njenih usluga, odnosno isključenja. Subotički zaštitnik građana, Zlatko Marosiuk ističe da je njihova nadležnost regulisana gradskom Odlukom u kojoj stoji da su nezavisni i samostalni, iako ih lokalna samouprava finansira.
-Godišnje nam se između 2.200 i 2.500 građana javi za pomoć. Upućujemo ih na koji način da se obrate nadležnim organima. Osigurali smo prisutnost i vidljivost u Subotici i građani znaju od koga treba da traže pomoć, navodi Marosiuk, a kancelarija ombudsmana u ovom gradu ima pet članova.
Svetlana Cvetković, zaštitnik građana iz Kruševca, takođe kaže da i u ovom gradu u poslednje dve godine građani znaju kome treba da se obrate za pomoć, mada tako nije bilo od otvaranja kancelarije 2011. godine.
-Prepoznali su nas kao instituciju koja može da im pomogne procesno ili savetodavno. Svakog građanina koji nam se obrati dužni smo da saslušamo i pomognemo, pa i tamo gde nismo nadležni da pružimo stručni savet ili uputimo na drugi mehanizam zaštite. Naša osnovna uloga je kontrolna. Mi pokrećemo postupak po pritužbi, obaveštavamo subjekta kontrole da je na njegov rad podneta pritužba i tražimo izjašnjenje. Kada je pritužba osnovana pružamo im mogućnost da sami otklone nedostatak i o tome nas obaveste. Na taj način i preventiramo da se isti slučajevi dese ponovo, kaže ombudsman iz Kruševca i dodaje da su i ovom gradu najčešće pritužbe na rad komunalnih preduzeća.
Skup je otvorio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović koji je podsetio da je ovaj grad među prvima u Srbiji uveo instituciju zaštitnika građana. Smatra da se ne radi samo o zaštiti demokratije i ljudskih prava, nego i svakodnevnog života i da se na taj način omogućava građanima da sva svoja prava ostvare na odgovarajući način.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa