3. decembar 2015.3. dec 2015.
POČELO ODNOŠENjE SMEĆA IZ MAČVE

SLEDEĆE GODINE SVA SELA BEZ SMEĆA

Do juna sledeće godine sva sela u šabačkom kraju koristiće uslugu odnošenja smeća
Nakon žitelja Oridskog basena, od utorka 8. decembra, uslugu odnošenja smeća koriste i meštani četiri mačvanska sela, Tabanovića, Mačvanskog Pričinović, Drenovca i Ševeraca. Na ovaj način, biće rešen i dugogodišnji problem stvaranja divljih deponija, koji je mučio Mačvane. Tokom prvih mesec dana, ova usluga se neće plaćati.
- Već nekoliko godina meštani Tabanovića su zainteresovani za korišćenje usluge odnošenja smeća iz našeg sela. Veoma smo zadovoljni, jer će se na ovaj način rešiti problem stvaranja divljih deponija po njivama i kanalima, rekao je Miloš urkić, član Saveta mesne zajednice Tabanović.
Projekat organizovanog odnošenja smeća sa seoskog područja ocenjen je veoma pozitivno od stanovnika šabačkih sela. Poput meštana Oridskog basena, a sada i Mačve, do polovine sledeće godine i svi drugi građani sa seoskog područja biće u mogućnosti da koriste ovu uslugu.
- Plan je ambiciozan, ali u potpunosti ostvariv. elimo da sasvim pokrijemo seosko područje Šapca sa ovom uslugom. Primer odnošenja smeća iz Mačve je odličan pokazatelj kako treba raditi. Saradnja sa građanima je primarna, te tokom prvih mesec dana moramo raditi dosta na obaveštavanju stanovništva kako i na koji način, i u kojim terminima, da iznose smeće ispred svojih domova, kako bi usluga bila u potpunosti ostvarena. Pored toga, saveti mesnih zajednica imaju priliku i da zarade, jer će deo sredstava, dobijen reciklažom separisanog otpada, biti vraćen u ova mesta rekao je direktor JKP „Stari grad“ Dragan Ninković.
itelji seoskog područja dužni su da obavljaju primarnu separaciju otpada, a sredstva dobijena selekcijom plastike, stakla i papira, u zavisnosti od količine, biće vraćena mesnoj zajednici. Takođe, opasan otpad, kao što je ambalaža od pesticida, biće uklanjan tri puta u toku poljoprivredne sezone.
Korisnici na teritoriji Mačve, zaduženi su tipskim posudama, zapremine 120 litara za komunalni otpad, a mesečni iznos na računima, počev od januara naredne godine, biće 530 dinara.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa