3. decembar 2015.3. dec 2015.
STUPIO NA SNAGU ZAKON O OZAKONjENjU OBJEKATA

DUG PUT DO „ISTIH“ PAPIRA

Iako je najavljeno da će Zakon o ozakonjenju objekata, koji je nedavno stupio na snagu, olakšati i ubrzati proces legalizacije, u praktičnoj primeni ovog rešenja biće mnogo poteškoća
Ozakonjenje objekata u Srbiji, po novom rešenju, vršiće se po službenoj dužnosti. U Šapcu, taj posao pripada Odeljenju za urbanizam. Građani nemaju pravo podnošenja zahteva za legalizaciju, već će obeveštavati građevinskog inspektora da imaju nelegalno sagrađene objekte. Svega troje građevinskih inspektora ima zadatak da u narednih 12 meseci obiđe sve objekte na području Šapca, te da na posebnim popisnim obrascima sačini izveštaje o nelegalno izgrađenim i dograđenim objektima. Plan i program rada inspektora, odnosno obilazak terena biće objavljen na sajtu grada i posredstvom medija.
- Radi se o veom obimnom poslu koji je donela republička Vlada. On zahteva strpljenje svih koji budu učestvovali u procesu. Zakon je osmislio da nadležni organ obavlja posao po službenoj dužnosti. Građani neće moći da podnesu zahtev za ozakonjenje objekata, već će samo moći da obaveste građevinskog inspektora da imaju nelegalne objekte. To ne znači da su ušli u postupak ozakonjenja, već moraju sačekati da građevinski inspektori izađu na lice mesta i evidentiraju nelegalno izgrađene objekte. Popis će se obavljati po zonama, od grada ka seoskom području. Inspektori će posetiti sva domaćinstva, konstatovati koji objekti su izgrađeni i da li za njih postoje izdata rešenja o odobrenju za izvođenje radova ili građevinska dozvola, te da li se odstupilo od tih dokumenata. Ako se ispostavi da su objekti nelegalni, inspektor donosi rešenje o rušenju objekta koje se dostavlja Odeljenju za urbanizam. Mi zatim pokrećemo postupak po službenoj dužnosti i obaveštavamo građane šta treba da nam dostave od dokumentacije. Ukoliko su na toj lokaciji rešeni imovinsko pravni objekti, te da se objekat ne nalaziti na mestu gde legalizacije ne može da se sprovede, građani nam dostavljaju izveštaj o zatečenom stanju i elaborat geodetskih radova, nakon čega se donosi rešenje o ozakonjenju, objašnjava Jelena Jekić, načelnica Odeljenja za urbanizam.
Samo oni građani koji su izvršili upis prava na svojine u Službi katastra nepokretnosti mogu, a po slovu zakonu i moraju, da samostalno pokrenu postupak legalizacije.
- Pravo na podnošenje zahteva za legalizaciju objekata imaju samo oni građani sa pravosnažno okončanim postupkom u Službi za katastar nepokretnosti, odnosno oni koji su izvršili upis prava svojine po posebnom zakonu koji je važio u proteklom periodu. Oni su u obavezi da u roku od šest meseci podnesu zahtev za legalizaciju, ali ne moraju da pribavljaju izveštaj o zatečenom stanju i elaborat geodetskih radova već plaćaju samo taksu propisanu zakonom. Treba da nam dostave pravosnažno rešenje ili prepis lista nepokretnosti, te ćemo im izdati rešenje o ozakonjenju objekata, dodaje naša sagovornica.
Građani moraju sarađivati sa nadležnim institucijama, jer ukoliko ne ispune naloge inspekcije preti im rušenje objekata, ili u slučaju da se radi o zgradama kolektivnog stanovanja, zabrana prometa nepokretnosti.
- Ukoliko stranka u propisanom roku ne dostavi traženu dokumentaciju, njen zahtev se odbija i nalaže se rušenje objekta.
U moru komplikovanih procedura jedna od retkih pozitivnih stvari biće cena legalizacije, koja će, kada se kompletan postupak okonča, biti niža u odnosu na prošla rešenja.
- Ovaj zakon na potpuno nov način reguliše ozakonjenje objekata u odnosu na stara rešenja. Takse koje će građani plaćati su svakako niže u odnosu na doprinose koji su se plaćali na osnovu starih Zakona o legalizaciji. Takse su jasno definisane u zavisnosti od veličine i namene objekta, a pored njih, građani će morati da prilože i izveštaj o zatečenom stanju, elaborat geodetskih radova i dokaz o rešenim imovinsko pravnim odnosima.
Sve informacije u vezi sa postupkom legalizacije, o tome koji objekti ne mogu biti legalizovani, kao i o troškovima, odnosno visini iznosa taksi u zavisnosti od kvadrature objekta, građani Šapca mogu dobiti u kancelariji Odeljenja za urbanizam, u ulici Janka Veselinovića broj 20.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa