3. decembar 2015.3. dec 2015.
PREDAVANjE IGUMANA STEFANA - „BUDIMO LjUDI“

NAJVĆEI DOMET ČOVEKOV

Svakog drugog ponedeljka, Izdavačka kuća “Glas crkve“ i Crkvena opština Šabac organizuju predavanja i duhovne tribine u Parohijskom domu Saborog hrama. Ovog ponedeljka, arhimandrit Stefan, starešina manastira Velika Remeta, besedio je na temu „Budimo ljudi“.
- Tema je neobično obična, rekao je protođakon dr Ljubomir Ranković – Ove dve reči je, kao refren svog života, izgovarao sveti starac Pavle.
U vremenu u kome je teško živeti, još teže je biti čovek.
- Ukoliko ne budemo ljudi, nećemo moći da savladamo ovo vreme. A biti čovek znači biti bogonosni čovek. Kao što je rekao pesnik Aleksa Šantić „Moramo ići putem Bogočoveka da bismo stigli do cilja“. Budimo ljudi, znači, savladajmo sve egocentrizme u sebi, otvorimo se prema nemoćnim i slabijim i ne plašimo se jakih i moćnih. Trude se ljudi da pronađu ljudskost tamo gde zastajkuje, a pronaći će je u sebi, u prirodi svojoj, zato što je u strukturi čovekovog bića veličanstvo Božje. ovek je nosilac božanske veličine ovde i sada, u vremenu i prostoru, a u večnosti se sjedinjuje sa Bogom, rekao je arhimandrit Stefan.
Iguman Velike Remete je navodio primere iz Biblije i istorije koji svedoče i ljude i neljude. Jakovljevi sinovi su prodali svog brata Josifa za sitne novce, a kasnije su, kad su naišle gladne godine, preživeli zahvaljujući njegovom milosrđu. Car David je dvostruko pogrešio, počinio je ubistvo i preljubočinstvo, ali se pokajao, po savetu svog duhovnog oca, proroka Natana, legao je u prašinu. Kada je treći dan ustao, počeo je da igra od radosti, „vratilo mu se ljudsko dostojanstvo i božansko veličanstvo“.
- U našoj istoriji, ravnoapostolni Sveti Sava je stvorio suverenu državu i autokefalnu crkvu. Kad čovek dozvoli da se Bog useli u njegovu svest i savest, sve je moguće. Veličanstvo Božje je najveći domet za čoveka, zaključio je otac Stefan.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa