3. decembar 2015.3. dec 2015.
U OŠ „SVETI SAVA“ NA MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

PODRŠKA DECI ALI I RODITELjIMA

Pored tribine za roditelje dr Biljane Pavlović, psihijatra, i sistematskog pregleda za sve učenike, koji je sproveo dr Dejan Pavlović sa svojim timom, ukazano na potrebu senzorne sobe koja bi omogućila razvoj senzornih veština dece sa smetnjama u razvoju
Godinama unazad zaposleni u OŠ „Sveti Sava“ trude se da na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom daju svoj doprinos kroz različite aktivnosti. Tako je bilo i prošlog četvrtka kada su u poseti ovoj obrazovnoj ustanovi bili dr Dejan Pavlović koji je sa svojim timom realizovao sistematski pregled za sve učenike, dok je dr Biljana Pavlović, održala tribinu za roditelje na temu „Depresija“.
- Kao i ranije dr Dejan Pavlović je ispred Pokreta za Šabac sa svojim timom realizovao sistematski pregled za naše učenike. Svaki pregledani učenik je dobio paketić od firme „Transkom“ što ih je posebno obradovalo. Istovremeno, u prostorijama škole psihijatar Biljana Pavlović je održala tribinu za roditelje nakon čega se diskutovalo o različitim problemima sa kojima se roditelji dece sa smetnjama u razvoju susreću. Razmenjujući iskustva sa drugima, roditelji nailaze na međusobno razumevanje i shvataju da nisu usamljeni u svojim svakodnevnim problemima - rekla je specijalni pedagog Jelena Manjenčić, stručni saradnik u OŠ „Sveti Sava“.
Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije, koju je vlada Republike Srbije usvojila u junu ove godine, prepoznaje osobe sa invaliditetom kao i dalje osetljivu društvenu grupu. Samim tim njeni zadaci, između ostalog, su i stvaranje bezbednog okruženja za pripadnike osetljivih društvenih grupa, unapređenje stepena tolerancije prema njima, iskorenjivanje, odnosno suzbijanje govora mržnje i akata fizičkog i psihičkog nasilja, javno zagovaranje neophodnosti sprečavanja diskriminacije i promovisanja kulture tolerancije.
- Procena je da se milijardu ljudi sa invaliditetom širom sveta, a u Srbiji oko 550.000, svakodnevno suočava sa mnogim preprekama kako bi se ravnopravno uključili u sve društvene tokove. Osobe sa invaliditetom nemaju jednak pristup zajednici kao ostali građani, što uključuje prevoz, zapošljavanje, obrazovanje, društveno i političko učešće. Pravo na učešće u društvenom životu je suštinsko za stvaranje stabilnih demokratija aktivnog građanstva i smanjuje nejednakosti u društvu. Lajtmotiv ovogodišnjeg obeležavanja ovog datuma je ukinuti barijere i otvoriti vrata za inkluzivno društvo i razvoj za sve. Ovo je prilika da još jednom pozovemo nadležne da omoguće nabavku senzorne sobe koja je preko potrebna OŠ „Sveti Sava“ za decu sa smetnjama u razvoju. Terapija u senzornim sobama je vid terapije koja se sve češće koristi u brojnim ustanovama za decu ometenu u razvoju - apelovao je dr Pavlović.
Hendikep deteta bilo koje vrste za roditelje predstavlja stresni događaj koji se javlja iznenada i neočekivao, a suočavanjem sa dijagnozom i prihvatanjem takvog deteta značajan je rizik za pojavu depresije. Kako je istakla dr Biljana Pavlović kod majki je taj stres više u vezi sa zahtevnošću same situacije i pojačanom potrebom za brigom dok je kod očeva više u vezi sa emocionalnim prihvatanjem atipičnog deteta.
- Majke su uglavnom te koje najviše vremena provode sa decom i trpe najveći teret tako da one i u najvećem broju slučajeva, nekih 29 odsto, ispoljavaju već znake kliničke depresije. A veliki procenat, negde oko 50 odsto, majki je autistične dece. One pokazuje visok stepen vulnerabilnosti kada su u pitanju stresne porodične situacije, izražen pesimizam kada je budućnost deteta u pitanju i korišćenje anksiolitika i antidepresiva. Premda se deci sa smetnjama u razvoju teži pružiti sva moguća adekvatna medicinska pomoć to, nažalost, nije slučaj sa njihovim roditeljima. Oni budu izostavljeni, prepušteni sami sebi. Da bi se prihvatilo jedno takvo dete potrebno je uložiti mnogo emocionalnog i kognitivnog angažmana. Jednostavno pripremiti roditelja da uskladi neka svoja očekivanja sa detetovim mogućnostima. Isto tako bih naglasila da postoji pozitivni aspekt starateljstva nad detetom sa smetnjama u razvoju u smislu da se javlja ta neka jača porodična kohezija. Veća emocionalna povezanost među članovima porodice. Javlja se bolji lični razvoj, bolji odnosi, senzitivnost izraženija za druge i bolji odnosi sa profesionalcima koji pružaju bilo kakvu vrstu pomoći da li deci da li roditeljima. Jako je bitno imati saznanja koje su to olakšavajuće a koje otežavajuće okolnosti prihvatnja jednog takvog deteta tako da bismo na što bolji mogući način obezbedili podršku, edukaciju i interevencije u cilju adaptacije roditelja koji podižu dete sa smetnjama u razvoju - istakla je dr Pavlović.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa