3. decembar 2015.3. dec 2015.
OO CK KOCELjEVA

DODELA PRIZNANjA DAVAOCIMA KRVI

U ponedeljak je, povodom obeležavanja Dana volontera, u prostorijama Crvenog krsta u Koceljevi, organizovan prijem za dobrovoljne davaoce krvi kojima su tom prilikom uručena i priznanja Crvenog krsta Srbije.
U ime nagrađenih zahvalio se doskorašnji sekretar ove humanitarne organizacije Dragan Ašković koji je pozvao okupljene da nastave da daju krv ali i da potpišu donorske kartice ukoliko to već nisu učinili.
- Ova priznanja nisu toliko bitna koliko je bitno to što smo mi pomogli da nekome spasemo život. Svako od nas je spasao bar jedan život i to mnogo znači. Samo zdrav čovek može da da krv. Do sada sam to učinio 35 puta i žao mi je što to više neću moći jer sam prešao 65 godina života - rekao je Ašković.
Predsednica OO CK dr Vesna Popović ocenila je da je ova organizacija veoma aktivna.
- Imamo veliki broj volontera. Ohrabruje to što je dosta mladih ljudi pokazalo entuzijazam da se bavi time, što je veoma pozitivno. Značajne su aktivnosti vezane za obuku iz prve pomoći. Davalaštvo je zaista odlično. Svaka akcija se pokazala kao maksimalno uspešna a ove godine smo otpočeli kampanju potpisivanja donorskih kartica i dobrovoljnog zaveštanja tkiva i organa što je veoma dobro i u šta je, čini mi se, Crveni krst ranije trebao biti uključen - smatra dr Popović koja se na čelu ove organizacije nalazi već pet godina.
Prema rečima Dragana ermanovića, aktiviste Crvenog krsta duže od tri decenije, volonterizam na području opštine Koceljeva je oduvek postojao.
- I sam sam uključen u tu priču od 1983. godine samo zahvaljujući ljudima koji su bili entuzijasti i pravi pobornici humanosti i humanitarnog rada. Da bi se volonterizam još više razvio neophodno je spustiti ga u bazu, što znači uključiti porodicu kao element Crvenog krsta. Moj lični motiv za aktivno učešće u akcijama Crvenog krsta je činjenica da imam najređu krvnu grupu na svetu, AB Rh negativan i prvi put kada sam dao krv dobio sam informaciju od jedne doktorke da će uzeti određene elemente moje krvne grupe jer je to potrebno ženama koje imaju rezus negativan faktor što znači da se moja krvna grupa iskorišćavala i pomagala da se rodi neko novo biće. To je bio jedini i pravi motiv koji me je vodio do evo 83 davanja krvi do sada - izjavio je ermanović.
Sadašnji sekretar CK Milan Glumac podsetio je okupljene da je završna akcija dobrovoljnog davanja krvi zakazana za 23. decembar.

Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa