3. decembar 2015.3. dec 2015.
ZAGAĐENA VODA U OSNOVNIM ŠKOLAMA U DUBLjU I KLENjU

ZELENI PODSEĆAJU ODGOVORNE

Na prošlonedeljnoj konferenciji za štampu Zeleni opštine Bogatić, povodom zvaničnih nalaza Zavoda za javno zdravlje Šabac da su u vodi koju treba da piju učenici osnovnh škola “Laza K. Lazarević” u Klenju i “Nikola Tesla “ u Dublju pronašli nedozvoljene otrovne materije, predali su zahtev predsedniku opštine Nenadu Beserovcu, za hitno rešavanje problema, koji je star četiri meseca. Da voda za piće nije ispravna utvrđeno je još u avgustu 2015. godine. Od tada učenici pomenutih škola kupuju vodu ili donose u flašicama od kuće.
- Tražimo od opštinskih vlasti, ali i od ministarstava prosvete, zdravlja i zaštite životne okoline, zaduženih za ovaj problem da hitno preduzmu kretkoročne mere, da škole obezbede ispravnu i zdravu vodu za piće za decu, kao i da se opština obaveže da u razumnom roku pronađe trajno rešenje.
Podsećam da sva deca imaju ista prava na osnovne životne uslove, bilo ona iz gradskih ili seoskih sredina. Pravo na čistu i zdravu pijaću vodu je osnovno ljudsko pravo i preduslov za ostvarivanje drugih ljudskih prava, kaže Aleksandar Firaunović predsednik OO Zelenih Srbije za Bogatić.
U osnovnoj školi u Dublju stručnjaci su pronašli u pijaćoj vodi višak nitrata, a u Klenju nedozvoljene bakterije, fekalnog porekla.
Tokom nedelje posredstvom našeg poslanika, postavićemo i pitanje u Skupštini Srbije u vezi ovog problema, dodaje Firaunović.
Probleme oko zagađenja vode za piće u pomenutim školama ističu i meštani Dublja i Klenja.
- Mi smo svojevremeno podržali opštinski samodoprinos za izgradnju kanalizacione mreže, koja bi prema planiranom i urađenom projektu trebalo da obuhvati i našu mesnu zajednicu. Od tada je prošlo 10 godina, a kanalizaciona mreža nije urađena, kaže Ivan Mašić iz Dublja.
- U nas u Klenju svako domaćinstvo ima u proseku tri septičke jame. To je veliki problem i bez izgradnje kanalizacione mreže ne može biti rešen. Svako domaćinstvo ima i hidrofor, a stepen moguće zagađenosti vode za piće je izuzetno velik. To je izražen problem naših domaćinstava koja u mnogo slučajeva piju, a ne kontrolišu vodu za piće, kaže Vladimir Ristić, roditelj učenika iz Klenja.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa