3. decembar 2015.3. dec 2015.
POČELI RADOVI NA SANACIJI I IZGRADNjI ODBRAMBENOG NASIPA NA DRINI

JEFTINIJE SPREČITI, NEGO POSLE LEČITI

Za 20 kilometara nasipa, Evropska Unija obezbedila 10 miliona evra. Prvih sedam kilometara od „Pavlovića mosta“ do Banovog broda već se radi uz finansijsku potporu JVP „Srbijavode“ i Kancelarije za obnovu i razvoj. Zaštita građana i imovine od poplava, na prvom mestu
Teške mašine JVP “Srbijavode”, poslednjih dana novembra 2015. godine započele su uređenje obaloutvrde Drine u blizini “Pavlovića mosta”, čime je i praktično počela realizacija izuzetno značajnog i vrednog projekta, pre svega za Mačvane na zaštiti od izlivanja ove plahovite reke. Projekat je prihvatila i finansira sa 10 miliona evra Evropska Unija. Deo sredstava u prvoj fazi od oko sedam kilometara obezbedilo je JVP “Srbijavode”, koje i izvodi radove, a deo Kancelarija za obnovu i razvoj.
Stari problem
esto su odbornici Skupštine opštine Bogatić iz Badovinaca i tamošnji poljoprivrednici, čije njive gravitiraju desnoj obali Drine, ukazivali na nepremostive probleme koje im ova reka stvara u vidu stalnog odnošenja plodnih oranica. alili su se da Drina menjajući svoje korito i to uvek na desnu stranu gotovo preko noći preranjajući njive i puteve, kao da želi da premesti Badovince u Bosnu ( Republiku Srpsku). Tako se do sada u susednoj državi našlo pola seoskog atara. Najnovije poplave, pokazuju da na udaru plahovite reke nisu samo oranice u priobalnom području Badovinaca, Salaša Crnobarskog i Crne Bare, već čitava Mačva. Predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac kaže da ukupne štete u opštini prouzrokovane letošnjim poplavama prevazilaze 222 miliona dinara. Najviše je stradala poljoprivreda.
Pedantni hroničar sela Ljubinko Jevtić, beleži da su još nemački geolozi 1813. godine počeli sa “kroćenjem” Drine ali da to nije lako. Najkritičnije tačke u obaloutvrdi sanirale su mnoge prethodne vlasti. Sve je bilo parcijalno, a rezultat njihovog rada poražavajući. Pola seoskog atara ( više od 3.000 hektara plodne zemlje ) Badovinaca našlo se na levoj obali Drine. Na to ukazuju mnogi stanovnici sela ali potvrda je i plava tabla postavljena na oko kilometar i po od “Pavlovića mosta”, na levoj obali reke, pored puta za Bijeljinu na kojoj piše, granica katastarske opštine Badovinci. Neupućeni treba da znaju da ovo selo teritorijalno pripada opštini Bogatić, odnosno Srbiji, te da se tu nalazi i granica sa susednom državom, a ne na mostu, našta često ukazuje odbornik iz ovog sela ivan Jakšić, ističući da se “Pavlovića most” nalazi na njivi njegovog pokojnog oca.
Saradnja opštine
Bogatić
U opštini Bogatić, životno su zainteresovani za konačno rešenje dugogodišnjeg problema koji im nije dao mira ni u nedavnim poplavama. Zato su blagovremeno i bez problema izvršili eksproprijaciju 580 njiva ( uglavnom manji privatni posedi) pravcem kojim treba da prođe budući nasip, ukupne dužine 20 kilometara. Postojeći će svugde biti rekonstruisan i utvrđen, a na nekim mestima uzdignut i do 1,2 metra.
- Sve to treba građanima da obezbedi “miran san” od mogućih poplava. U svakom slučaju bolje je sprečiti nego lečiti. Ne radi se samo o priobalnom delu, već i celoj Mačvi, a projekat je usaglašen sa potrebama Semberaca. Inovaciju je uradio renomirani Institut “Jaroslav erni “ kaže Miroljub Stanić Načelnik štaba za vanredne situacije.
Prvi deo projekta na dužini od sedam kilometara, treba da bude realizovan početkom januara naredne godine. Na ovom delu povišenje nasipa biće u proseku od 30 do 50 centimetara. Završetak čitavog projekta na dužini nasipa od 20 kilometara, predviđen je 2017. godine.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa