3. decembar 2015.3. dec 2015.
SAOPŠTENjE NOVE STRANKE ŠABAC

SRBIJA SPREMNA ZA NOVU „SABLjU“

Međunarodni dan borbe protiv korupcije Srbija dočekuje malo iznad sredine lestvice, na ne tako zavidnom 78. mestu od 174 zemlje obuhvaćene istraživanjem.
Borba protiv korupcije predmet je marketinga i lične volje premijera Vlade Srbije ali i lokalnih vlastodržaca. Institucije se razgrađuju, istinski borci protiv korupcije fizički i medijski napadaju, pripadnici vlasti često i sami atakuju na sve koji ukazuju na korupciju a Vlada ne čini ništa da se počinioci fizičkih napada pronađu i oštro kazne.
Kumovsko-bratski sistem korupcije vlada Srbijom pa se sve češće donose i zakoni koji tu korupciju i njene rezultate legalizuju.
Iako je policijska akcija „Sablja“ deklarisana kao akcija uperena protiv kriminalnih klanova, NOVA Šabac podseća da je „žrtva“ obračuna države sa mafijom velikom delom bila korupcija koja jeste direktno povezana sa kriminalom.
NOVA Šabac smatra da je krajnje vreme da se Srbija istrgne iz zagrljaja kumova, braće i klanova, te da na izborima kumovsko-bratsku kamarilu smeni, a zatim i da se kroz institucije obračuna sa kriminalom i korupcijom čiji su oni generatori.
NOVA Šabac ukazuje na to da najrasprostranjeniji vid korupcije u Šapcu predstavlja stranačko zapošljavanje.
NOVA Šabac poziva sve političke stranke, a naročito vladajuće, da odmah prekinu sa praksom stranačkog zapošljavanja i tako doprinesu borbi protiv korupcije delima a ne samo rečima i praznim obećanjima, te da se tako distanciraju od stranaka iz republičke vlasti.
Podsećamo sve da političke stranke nisu i ne smeju biti biroi za zapošljavanje već organizacije koje treba da rade na stvaranju sistema i dobrog privrednog okruženja koje rezultuje zapošljavanjem.
Međunarodni dan ljudskih prava posvećen je slavljenju prava svakog stanovnika planete Zemlje da bude svoj, slobodan i poseban.
Praznik smo dočekali u tužnoj spoznaji da su deca i žene u srpskom društvu i dalje najugroženije grupacije, da se nasilje nad ženama sprovodi svakodnevno i sve češće završava smrću, a da potreba za sigurnim kućama za žene i decu rastu iz dana u dan.
Svedoci smo i tome da se ta prava najgrublje krše od strane predstavnika vlasti pa čak i ministara, da policija i pravosuđe deluje ne preventivno već nakon počinjenog dela, a da se edukacija i vaspitavanje u pogledu poštovanja prava svakog čoveka sprovode stihijski i sporadično.
U prilog odnosu države prema ženama govori i sastav Vlade u kojoj su ministri svega četiri žene što je daleko ispod proseka Evrope kojoj težimo.
NOVA Šabac ističe da grad Šabac može da služi kao primer gradovima u Srbiji kako po odnosu lokalne samouprave prema pravima ljudi i građana, tako i po istupima političkih organizacija koje u svojim obraćanjima i postupanjima itekako vode računa o ljudskim pravima svih stanovnika teritorije grada Šapca.
NOVA Šabac poziva lokalnu zajednicu da kroz sopstvene aktivnosti i edukaciju mladih svi zajedno doprinesemo shvatanju i prihvatanju ljudskih prava kao osnovnih prava svake osobe i time naš grad učinimo još boljim.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa