3. decembar 2015.3. dec 2015.
U ŠKOLI PRIMENjENIH UMETNOSTI OTVORENA IZLOBA FOTOGRAFIJA MATURANTKINjE JOVANE JAKOVLjEVIĆ

EKSPRESIVNOST PORTRETA

Beležeći objektivom svog fotoaparata portrete ljudi iz svog okruženja Jovana Jakovljević, učenica Škole primenjenih umetnosti obrazovnog profila firmopisac-kaligraf, tokom godina izgradila je sopstveni stil umetničkog izražavanja. Višestruko nagrađivana upravo u oblasti umetničke fotografije ova nadasve talentovana polaznica Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku prošle srede, 2. decembra, imala je šta da kaže i pokaže na samostalnoj izložbi otvorenoj u školskoj galeriji.
- Drago mi je što je moja prva samostalna izložba upravo u školi koju pohađam i koja mi je omogućila da prepoznatu ljubav prema fotografiji razvijam na pravi način. Imam utiasak da ova izložba objedinjuje sva znanja stečena u ovoj školi i na neki način, predstavlja krunu mog četvorogodišnjeg školovanja, a posebno pohađanja moje omiljene Sekcije za fotografiju. Svakako da ću i nakon završetka ovog dela školovanja, nastaviti sa istraživanjem portreta koji je veoma inspirativna i uvek aktuelna tema - rekla je Jovana, učenica IV2.
Tokom proteklog perioda njeni fotografski radovi mogli su se videti na kolektivnim izložbama u Beogradu, Novom Sadu, Bihaću (BiH), u Ivanovu na 34. Omladinskoj republičkoj izložbi fotografija Srbije, Šapcu. Redovno je učestvovala na školskim izložbama. Priliku da vide njene radove imali su svi posetioci nedavno otvorene izložbe „Šabac, Šapčani“ koju je organizovala Gradska uprava grada Šapca.
- Portret – ekspresivan i direktan – izdvaja se kao dominantan motiv na ovoj izložbi. Odsustvo kolorita dodatno naglašava emociju na izloženim portretima, iz kojih iščitavamo različite ljudske sudbine ispričane sa toplinom i empatijom. Sekcija za fotografiju i digitalnu grafiku pruža učenicima punu podršku da svoju kreativnost razvijaju i uobliče na najbolji način, a ambijent školske galerije u kojem svaki izloženi eksponat dolazi da izražaja, daje i ovoj izložbi poseban kvalitet - istakao je prof. Mihailo Simović, mentor Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku.
Donoseći osobeni autorov pogled na ljude kroz objektiv fotoaparata dvadeset pet fotografija govore više od reči kojima bi se mogao opisati nesvakidašnji talenat. Talenat koji i drugi mogu uvideti i prepoznati ako do 26. decembra posete izložbu u galeriji Škole primenjenih umetnosti.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa