3. decembar 2015.3. dec 2015.
Koncert učenika osnovne muzičke Škole iz Loznice

MUZIKA OD SRCA

U prepunoj velikoj sali Biblioteke „Politika“ u Krupnju pred oko 400 osnovaca iz Krupnja u sredu 2. decembra 2015. godine održan je revijalni koncert učenika osnovne Muzičke škole „Vuk Karadžić“ iz Loznice. Krupanjskoj publici su po prvi put na jednom mestu predstavljeni harmonika, klavir, violina, violončelo, gitara, flauta i saksofon. Za svaki instrument pripremljena je po jedna muzička numera koju su izveli učenici od drugog do šestog razreda muzičke škole iz Loznice. Nažalost, iz opravdanih razloga, izostao je učenik sa klarinetom.
Promotivni koncert je protekao u odličnoj atmosferi, na početku su trio gitare učenici drugog razreda izveli kamernu tačku „Irski snovi“ od Sordizovskog. Većina solista je nastupila uz klavirsku pratnju svojih nastavnika, a na zadovoljstvo okupljenih u programu je nastupila i učenica iz Krupnja Andrea Alimanović svirajući na violini kompoziciju „Perpetuum mobile“ od Karla Boma. Publika je imala priliku da uživa u kompozicijama od Derbenka, Maha, ajkovskog, Rufa, Debisija, Pjacole, Baha i Brelija.
Prema rečima Gorana Pantića direktora osnovne muzičke škole iz Loznice osnovni cilj koncerta je da se deca iz Krupnja i okoline upoznaju sa radom muzičke škole. Ističe da postoji određen broj dece iz ove sredine koja su redovni učenici škole u Loznici. Teži se poboljšanju saradnje i proširenja delatnosti između škole iz Loznice i škole u Krupnju. Od direktora muzičke škole u Loznici saznajemo da postoji inicijativa da se u Krupnju otvori izdvojeno odeljenje ove škole.
O svemu tome smo razgovarali sa direktorom Osnovne škole „Borivoje . Milojević“ u Krupnju Draganom Blagojevićem: „Zaista sam oduševljen ovim što sam čuo. Pokušaćemo da ovu izvanrednu materiju koja je veoma zanimljiva uvrstimo i u naš redovni nastavni program. Do sada smo u Krupnju imali priliku da u kulturno-zabavnim programima vidimo uglavnom nastup folklora koji je dobar i kvalitetan, ali to nije dovoljno. Treba proširiti kulturne sadržaje kada je muzika u pitanju. Da bi se otvorilo izdvojeno odeljenje muzičke škole u Krupnju potrebna je određena procedura. Izuzetno smo zainteresovani da započnemo proces izrade elaborata i ostale potrebne dokumentacije koja se zatim podnosi na razmatranje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Nadamo se pozitivnom odgovoru kako bi možda već u narednoj školskoj godini imali odeljenje muzičke škole iz Loznice u Krupnju.“
Nastavnik muzičke kulture u osnovnoj školi u Krupnju Goran Andrić ističe da je koncert bio fenomenalan, da mnogo znači deci koja nisu imala priliku da uživo vide i čuju kako izgleda izvođenje muzike na ovom nivou. Očekuje pomoć lokalnih vlasti kako bi se preko nadležnog ministarstva već u narednoj školskoj godini otvorilo odeljenje muzičke škole iz Loznice u Krupnju. Interesovanje je veliko što potvrđuje činjenica da već do sada ima oko pedesetoro zainteresovane dece iz Rađevine.
Osnovna Muzička škola „Vuk Karadžić“ iz Loznice osnovana je 1954. godine. Prvi instrumenti koji su se učili bili su klavir i violina, a danas školu pohađa 255 učenika na pet odseka i šest instrumenata. Nastavni kadar je stručno zastupljen i sačinjavaju ga 22 profesora i 2 nastavnika. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima učenika na takmičenjima osnovna Muzička škola iz Loznice je uvek bila među prvih deset od ukupno 75 škola u Srbiji. Po završetku škole se deca najradije opredeljuju za nastavak školovanja u srednjim školama u Šapcu, Beogradu i Novom Sadu.

D.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa